ide na školovanje

Andrija Mikulić presjekao: Pas Otto, koji je u Zagrebu napao pet osoba, ipak neće biti usmrćen

18.04.2019 u 14:35

Bionic
Reading

Državni inspektorat, koji od 1. travnja vodi HDZ-ov Andrija Mikulić, odlučio je pružiti priliku psu Ottu, koji je nedavno u Zagrebu napao pet osoba. Tako pas neće biti usmrćen, nego će biti upućen na socijalizaciju i školovanje

Kako Državni inspektorat navodi u priopćenju, Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata provest će postupak socijalizacije psa Otta te će narediti novom vlasniku provedbu mjera iz Pravilnika o opasnim psima, sukladno Zakonu o općem upravnom postupku, čl. 123, st. 1, Alineja 1.

Mjere se odnose na držanje psa pod stalnim nadzorom kako se ne bi ugrozila sigurnost ljudi i životinja, na zabranu darovanja takvog psa drugim osobama, zabranu izlaganja i promocije, nastupanja na natjecanjima, izložbama, javnim nastupima ili okupljanjima te na zabranu oglašavanja u svrhu prodaje. Isto tako, nužno je provesti mjeru kastracije psa u roku od 14 dana te u Upisnik pasa i u njegovu Putovnicu upisati da se radi o opasnom psu.

Vlasnik može biti isključivo osoba koja nije pravomoćno osuđena za kaznena djela, pravomoćno kažnjena za prekršaj iz područja zaštite životinja, iz područja javnog reda i mira i drugih zakona u kojima su propisani prekršaji s elementima nasilja ili da za takvo djelo nije pokrenut postupak te s potvrdom o poslovnoj sposobnosti. S ovim psom mora proći ispit (sa zadovoljavajućom ocjenom) poslušnosti za psa pratitelja, s uključenom provjerom socijalizacije, uz obvezno školovanje.

U novom postupku će stručna osoba ovlaštena od Hrvatskog kinološkog saveza utvrditi može li se pas Otto uspješno privesti socijalizaciji i školovanju. Čitav postupak će biti kontroliran od Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata koja će pratiti proces te će sukladno stručnoj procjeni donijeti konačnu odluku.

Napominju kako predmetno rješenje nije ukinuto ni poništeno, već se provodi obnova postupka po službenoj dužnosti u dijelu koji se odnosi na eutanaziju psa.

  • +5
Andrija Mikulić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Podsjetimo, psa vrste Cane corso, koji je prošli tjedan u utorak na Ksaveru ugrizao četiri prolaznika, vodila je 45-godišnja žena bez povodca i brnjice, koja je, prema tvrdnjama policije, bila pod utjecajem alkohola. Policija je protiv nje podnijela kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost opće opasnom radnjom te je puštena da se brani sa slobode.

'Radi se o slučaju u kojem je nad tim psom Veterinarska inspekcija već provela mjere. Radilo se o prekršaju u kojem je životinja ugrizla čovjeka. Nažalost, vlasnik se u prijašnjim slučajevima oglušio na te mjere pa će, nažalost, ta životinja morati biti usmrćena', rekao je tada načelnik sektora Veterinarske inspekcije Gordan Jerbić, no na kraju je donesena drugačija odluka.