JOŠ JEDNO SUČELJAVANJE

Andrija 'Dugi' Hebrang nasmijao publiku

03.12.2009 u 16:31

Bionic
Reading

Na sučeljavanju četvero kandidata u Hypo centru, ususret predavanju šefa Obaminog PR-a, kandidati su govorili o svim temama, od Kalmete do toga s kime bi večerali. Iznenadio je HDZ-ov Andrija Hebrang koji je nekoliko puta nasmijao publiku do suza

U Hypo centru predsjedničke kandidate Andriju Hebranga, Vesnu Pusić, Vesnu Škare-Ožbolt i Ivu Josipovića suočio je s neugodnim pitanjima na koja se brzo odgovaralo - Mislav Bago.

Andrija 'Dugi' Hebrang


Na pitanje što će ako izgubi izbore, Josipović je odgovorio da će okopavati vrt oko Pantovčaka, Škare-Ožbolt da će nastaviti što već sada radi, Pusić da će ostati u Saboru, a Hebrang da će se vratiti na Medicinski fakultet.

Dok je bila mala, Škare-Ožbolt htjela je biti predsjednica, Pusić sve od doktorice do glumice, Hebrang pilot, a Josipović skladatelj ili fizičar.

Da su na mjestu Kalmete, većina bi, osim Hebranga, dala ostavku na ministarsko mjesto. Josipović je rekao da se ne bi nikada doveo u takvu poziciju, što je za njim ponovila Škare-Ožbolt.

Na pitanje je li gore imati korumpiranog ili glupog predsjednika, Škare-Ožbolt odgovorila je da je gore da je predsjednik glup jer ga se, kao korumpiranog, ne može lako zatvoriti, a Pusić je rekla da je oboje neugodno, ali da korumpirani čini više štete. Hebrang i Josipović složili su se da je korumpirani gori, iako je, kaže Josipović - kombinacija najgora.

Vesna Pusić


Što se tiče deblokade vanjske politike 2000. i je li za nju zaslužan više tadašnji premijer Ivica Račan ili predsjednik Mesić, svi su se složili da su bili sukreatori, ali su Josipović i Škare-Ožbolt ipak jasno dali prednost Račanu.

Svi se slažu da se veleposlaniku u SAD-u Nevenu Jurici, za kojeg se otkrilo da je u privatne svrhe koristio proračunski novac, nije ni trebalo dati mandat jer je i prije imao afera u Australiji.

Rodbinu nikada ne bi zapošljavali u diplomaciji, a većina kaže da se ne bi, kao Mesić u slučaju tvrtke SMS, miješali u gospodarske probleme kao on.

Josipović kaže da je Mesićevo telefonsko pozivanje Podravke da pomogne tvrtki SMS bilo 'izvan nadležnosti', a Škare-Ožbolt pak da 'ovisi o situaciji': 'Svi sad glumimo neke časne sestre. Pomogla bih, ali ne kao u slučaju SMS-a.' Pusić bi osnovala gospodarski forum.

Vesna Škare-Ožbolt


Svi bi surađivali s Iranom u gospodarstvu i pružili ruku Fidelu Castru, a Tita bi kao brand iskoristili svi. Hebrang je na tu temu rekao: 'Ništa što je u interesu Hrvatske nije mi strano', ali je moderator Bago iz njega izvukao: 'Ako treba i Tito!'

Na pitanje bi li pomilovali Hrvoja Petrača koji je to nedavno zatražio, ako Komisija za pomilovanja to odobri, Hebrang je rekao da bi, osim toga, pogledao i 'obiteljsku i ljudsku stranu', Josipović da bi uzeo u obzir i kriterij moralnosti, Ožbolt da bi ga pomilovala osim u slučaju da je 'diler, pedofil ili ratni zločinac'. Jedino je Vesna Pusić bez oklijevanja rekla: 'S obzirom na probleme organiziranog kriminala i korupcije - ne.'

Većina kandidata ne bi pomilovali silovatelje i ubojice, te bi dali otkaz obiteljskim nasilnicima koji bi se našli u njihovim uredima. Jedino je Vesna Pusić rekla da bi najprije razgovarala sa zaposlenikom i upozorila ga da će dobiti otkaz ako još jednom čuje da je vršio nasilje u obitelji.

Oko prodaje predsjedničkih vila su podijeljeni pa bi tako Josipović napravio 'neke redukcije', a Hebrang bi u njima ugostio strane diplomate kako bi promovirao Hrvatsku. Hebrang bi putovao manje nego Mesić, a Josipović 'jako puno i korisno'. Škare-Ožbolt bi 'rezidencije dala u najam bogatima', a Pusić bi kao predsjednica više putovala.

U Afganistan ne bi slali vojnike, a Hebrang kaže: 'Ono što je u sklopu NATO-a je prihvatljivo.' Na dodatno pitanje što bi učinio kada bi ga Obama nazvao i pitao da pošalje vojnike u pomoć SAD-u, Hebrang je rekao: 'Ja bih ga nagovorio da povuče pitanje', i izazvao smijeh publike, ali i kandidata.

Svi bi se kandidati savjetovali s Mesićem, a Pusić kaže da je Mesićev najgori potez bilo 'stalno komentiranje svega po principu krušku pod njušku'. Josipović kaže da je pomilovao neke ljude, a da nije uzeo moralnost u obzir, dok mu Hebrang zamjera rat s Crkvom

Ivo Josipović


Prvi predsjednik Tuđman draži je Hebrangu i Škare-Ožbolt, a Pusić i Josipović im daju različite zasluge jednakih važnosti. Kada bi bili predsjednici, svi bi se borili protiv harača osim Hebranga, koji je ponovio da je to bila najteža odluka Vlade i da će se ukinuti čim se zabilježi gospodarski rast.

Svi kandidati tvrde da na Pantovčaku ne bi bili stranački obojeni. Hebrang je rekao da bi premijerku Kosor, u slučaju da nešto treba od njega, 'pozvao na čaj, ali ne crveni'. Nitko od njih ne bi sponzorirao koncert Thompsona zbog 'ustaške ikonografije i govora mržnje'.

Nitko od kandidata sinoć nije bio na društvenoj stranici Twitter, ali su bili na Facebooku. Josipović ima najviše - 3.000 prijatelja, a Pusić 2.000, Škare-Ožbolt 2.500, a Hebrang 'samo' 700. 'Kad sam ja iskren!' doviknuo je Hebrang na opasku da ima najmanje prijatelja.

Na pitanje treba li biti iskren političar, Hebrang je rekao da se to dugoročno isplati: 'Ali, tvrdili smo da ne nabavljamo oružje u ratu', na što je Bago nadometnuo: 'Kad ono!' 'Da nismo to tvrdili... Ne bi bilo države bez 'ono'', zaključio je Hebrang.

Na pitanje koji im je bio najgluplji politički potez, Josipović je rekao da je to bio odlazak na jednu od debata, a Škare-Ožbolt to što ju je preveslao jedan čileanski novinar koji se predstavio kako ambasador te mu je ona dovela svog nekadašnjeg šefa dr. Franju Tuđmana na telefon. Hebrang kaže da je najgluplje bilo što je 1998. dao ostavku na mjesto ministra obrane jer je trebao ostati i boriti se protiv korupcije. I ta je njegova izjava ušla u antologiju te izazvala smijeh publike.

Josipović bi, kao suradnicu, angažirao Vesnu Pusić, Škare-Ožbolt ne bi nikoga od protukandidata, a Hebrang je rekao da bi tražio Josipovića da mu preporuči nekoga od svojih 'učenika' za Ustav i pravosuđe, na što mu je Josipović zahvalio na dobro odrađenom PR-u.

Hebrang je nasmijao publiku i kad je rekao da bi na večeru pozvao onoga tko najmanje jede i pije, a na pitanje kako bi to procijenio, rekao je i da ima svoje ljude za to. Na pitanje o nadimcima Josipović je rekao da ga nije imao, Škare-Ožbolt da su je zvali Viki, Pusić nije htjela reći, a Hebrang je rekao: 'Dugi! Pogodite zašto', što je izazvalo urnebesan smijeh u dvorani.