TRAGIČNI SLUČAJ U NOVOJ GRADIŠCI

Andrea Bogdan: 'U nadzoru nisu uočeni veći nedostaci, konačni rezultati znat će se u petak'

06.04.2021 u 19:33

Bionic
Reading

Tragični slučaj premlaćivanja djeteta upozorava i na manjak educiranih stručnjaka u sustavu koji je i prije pandemije bio prenapregnut, a sada se mora nositi i s drastičnim porastom obiteljskog nasilja. Gošća Dnevnika je čelnica Hrvatske psihološke komore Andrea Bogdan

Andrea Bogdan rekla je da je poslijepodne bila u stručnom nadzoru, koji provodi Hrvatska psihološka komora nad radom psihologa. Razgovarali su s kolegicama koje su bile uključene u praćenje obitelji od 2018 do danas.

Provjerava se postoje li svi preduvjeti, imaju li važeća ovlaštenja, kvalifikacije za obavljanje takvog posla, uvjete za rad. Nisu uočeni veći nedostaci.

- To je jako mnogo dokumenata koje trebamo proanalizirati, ali velikih propusta nije bilo. Konačni rezultati znat će se u petak.

Na pitanje je li to moguća najava konačnih rezultata, rekla je da kada je riječ o pojedinačnom događaju poput ovog iznimno tragičnog, provjerava se je liučenjeno sve prema pravilima struke.

- Kolegice su poduzele sve potrebne korake, rekla je.

Ne može davati mišljenje o samom događaju, ali su članice tima, rekla je, odlazile u obitelj u skladu sa standardima. Naglasila je da je zdravstvena kriza u svim sustavima promijenila način rada, ali ipak s eodlazilo u obitelj, promarala se djevojčica u obitelji.

Kazala je da je procjena o "umjerenom riziku" prilikom vraćanja djevojčice iz udomiteljske u biološku obitelj donesena timski.

- Umjereni rizik znači da su neke obitelji zbog nekih stvari rizične, a dijete koje se vraća nakon dvije godine je dijete koje samo po sebi treba dulje vrijeme za prilagodbu. On se odnosi i na prethodne podatke o roditeljima, a potrebno je voditi računa da se, kada se uspostave određeni kriteriji za poboljšanje, svakome treba dati prilika. Što se tiče terapije i postupaka, u vezi s ovim roditeljima bilo je intenzivnih kontakata i oni su dobili brojne savjete, oni su surađivali, rekla je .