PILAJ ROĐO

Andabak gradi stadion s 5000 mjesta u park šumi

Bionic
Reading

Jako Andabak, predsjednik uprave koncerna Sunce gradit će 22 sportska terena u park šumi Osejava na istoimenom poluotoku u Makarskoj na predjelu Platno

Iako ova vijest nije nova, jer gradska vlast je projekt najavila prije dvije godine, novost je da je javnost je po prvi put službeno upoznata s detaljima novog izgleda poluotoka.

Sportsko rekreacijska zona Platno sa dvadeset i dva sportska terena, koja je u odnosu na Prostorni plan 2006. više nego dvostruko povećana, ako ovaj plan bude usvojen, potpuno će promijeniti vizure Osejave, piše Makarska kronika

Povećanje obuhvata znači proširivanje sportske zone prema Makarskoj i obali, a budući da se radi o zemljištu čija je glavna karakteristika strmost s ogromnim visinskim razlikama, jasno je da će pripremni radovi, osim sječe borove šume, iziskivati i promjene u konfiguraciji reljefa.

Osejava i Nugal

Zanimljivo je da u isto vrijeme dok vlast povećava obuhvat zone Platnonauštrb Osejave, Gradsko vijeće donosi odluku da se Osejava proglasiPark šumom, a plaža Nugal spomenikom prirode. Podsjetimo, na istoj sjedniciGradskog vijeća 22. travnja ove godine na kojoj je pokrenuta proceduraza zaštitu Osejave i Nugla svi vijećnici podržali su odluku o izradiUPU-a Platno pri čemu nitko nije reagirao na činjenicu da je obuhvatplana povećan za 7,7 hektara.

Urbanistički plan koji se trenutno nalazi na javnom uvidu zapravo je samo logičan slijed onog što se na mala vrata, korak po korak, pripremalo zadnjih nekoliko godina. 

Naime, Platno koje je prema starom planu bivše Općine Makarska iz 1985. bilo zelena zona, prvi put se kao izdvojeno građevinsko područje u prostorno planskoj dokumentaciji spominje tek 2006. u drugim izmjenama Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije.

Županijskim planom Platno s obuhvatom od 6,6 hektara tada dobiva ugostiteljsko – turističku namjenu, ali bez detaljnije razrade(bez oznake kojom bi se odredila detaljnija namjena sadržaja)

Baš u to vrijeme u Makarskoj je u završnici Prostorni plan Grada, a Platno, kao 'ugostiteljsko-turistička zona pretežito sportsko-rekreativnih obilježja' kao izdvojeno građevinsko područje van naselja ulazi i u Prostorni plan Makarske.

Iako se radilo o nekoj vrsti presedana jer se u Makarskoj po prvi put dogodilo da se atraktivno područje uz more koje je bilo u zelenom pojasu pretvara u građevno, nitko nije reagirao. Jednako tako nitko nije reagirao ni kada je nakon promjene vlasti, izmjenama Prostornog plana Grada Makarske pomaknuta granica naselja nakon čega je Platno ušlo u gradsku zonu.

Ključni razlog zašto se to dogodilo, tvrde stručnajci, jest taj što je Županijski plan onemogućavao da se u području van naselja u zaštićenom obalnom pojasu od 1 km grade bilo kakvi sportski sadržaji dok takav strogi režim ne važi za područja koja se nalaze unutar naselja.

Nakon što su se karte s prijedlogom plana UPU-a našle na javnom uvidu postavlja se pitanje nije li novi sportski centar Platno prevelik zalogaj za zaštićeni krajobraz Osejave?

Na tu temu, budući je javnu uvid tek počeo, a javno izlaganje slijedi 7. srpnja, politika i struka tek će reći svoje. No, ono što se vidi na prvi pogled je neupitno: dvadesetak sportskih terena, među kojima je i nogometno igralište sa 5000 sjedećih mjesta, zamišljeni su kao nova elitna sportska destinacija koja neće funkcionirati samostalno.

Sudeći prema kartama koje se nalaze na javnom uvidu sportski centar Platno predstavljat će popratne sadržaje budućem hotelskom objektu zone hotela Jadran u Tučepima za kojega je također pokrenuta izrada urbanističkog plana uređenja.