'VISOKI RIZIK OD ZARAZE'

Analiza mozga na kravlje ludilo čeka 4 mjeseca

11.03.2009 u 08:45

Bionic
Reading

Obitelj 56-godišnje D.T., koja je preminula od Creutzfeldt-Jakobove bolesti u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević', puna četiri mjeseca pokušava ishoditi nalaz koji bi razjasnio je li žena oboljela od zaraznog oblika bolesti poznatog kao 'kravlje ludilo', no ishodili su jedino neslužbenu obavijest da uzorak mozga nije ni upućen na analizu, kako ekskluzivno doznaje Slobodna Dalmacija

Nakon šoka zbog agonije i smrti članice obitelji koja je nastupila u u listopadu prošle godine, samo dva mjeseca od prvih znakova bolesti, obitelj se suočila i sa šokantnom činjenicom da stručnjaci u Hrvatskoj odbijaju razjasniti radi li se o slučaju zaraze mesom. Slučaj umrle D.T. nije ni registriran u statističkim izvješćima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

'Neopisiva je bahatost i ignorancija s kojom smo suočeni od početka sestrine bolesti', tvrdi sestra umrle Nada Vitas iz Zadra, koja se mjesecima bori s liječnicima kako bi doznala od koje joj je bolesti sestra umrla.

'Prvo su je 'šopali' haldolom, koji se daje teškim psihičkim bolesnicima, a zatim je završila u zagrebačkoj bolnici Sv. Duh gdje su postavili dijagnozu CJB-a, prvotno obećavši da će uzorak mozga nakon njezine smrti dati na istraživanje Institutu za mozak pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu', kaže Vitas za Slobodnu Dalmaciju.

Čim su počeli govoriti da nema uvjeta za takav pregled ni u jednoj hrvatskoj bolnici i da je sigurnosni rizik prevelik, nazvala je Borisa Aleraja iz HZJZ-a i obavijestila ga o slučaju. Shvatila je da Zavod uopće nije bio obaviješten da postoji suspektan slučaj CJB-a, Idući dan stigla je obavijest da se sestra hitno premješta u bolnicu 'Fran Mihaljević'.

Sutradan je pacijentica umrla, a bolnički patolog Mišo Zovko zatražio je od članova obitelji da bude pokopana u zavarenom limenom kovčegu, uz obrazloženje da se radi o visokom stupnju rizika od zaraze. Dan poslije smrti, 30. listopada, obitelj je tražila da bolnica napravi obdukciju i analizu uzorka mozga, no od tada ne mogu dobiti nijednu informaciju.

Prim. Dalibor Vukelić iz 'Fran Mihaljevića' rekao je Slobodnoj Dalmaciji da će uzorak poslati u Austriju. Na upit zašto to nije napravljeno puna 4 mjeseca u Hrvatskoj, Vukelić odgovara da “hrvatske bolnice nemaju uvjete koji jamče sigurnost”.

CJB je odavno poznata neurološka bolest koja se javljala kao sporadičan (nasljedni) i jatrogeni oblik (zaraza tijekom operativnih zahvata), a tek je 1994. godine potvrđen zarazni oblik kojeg uzrokuje konzumacija govedine. Definitivna potvrda bolesti može se dobiti samo analizom tkiva mozga nakon smrti oboljelog.