DRUGA DEBATA

Analitičari: Obama se 'vratio u igru'

17.10.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Američki predsjednik i demokratski kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima Barack Obama bio je uvjerljiviji i agresivniji u drugom od triju televizijskih sučeljavanja i napao je svog republikanskog protukandidata Mitta Romneyja u pokušaju da povrati vodstvo u tijesnoj predsjedničkoj utrci, što mu je, prema ocjeni analitičara, i uspjelo, javljaju svjetske novinske agencije

Do izbora ima još tri tjedna i ovo sučeljavanje bila je jedna od posljednjih prilika za pridobivanje birača, a čini se da ju je Obama iskoristio.

'Igra se nastavlja - on se vratio', rekao je profesor političkih znanosti s Carleton Collega, Steven Schier, o Obami.

Tijekom drugog 90-minutnog sučeljavanja, orijentiranog na pitanja nezaposlenosti, porezne politike i cijene energenata, Obama je optužio Romneyja za namjerno iskrivljavanje rezultata njegova četverogodišnjeg predsjedničkog mandata. Zauzimajući se za jednaka prava za sve američke građane, prozvao je Romneyja da svojim gospodarskim planom nastoji pogodovati samo bogatima, na račun srednje klase.

Romney je pak prozvao Obamu da se nije jasno odredio prema napadu islamista u Libiji prošloga mjeseca, u kojemu je ubijeno četvero Amerikanaca, kao i da je odgovoran za stagnaciju američkog gospodarstva. Poručio je da on zna kako pokrenuti posrnulo gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta.

Obama je uspio zadati udarac Romneyju spomenuvši njegovo nepopularno odbacivanje '47 posto' biračkog tijela s mentalitetom 'žrtve', što je izraz koji je republikanski kandidat upotrijebio u snimci objavljenoj sredinom rujna misleći pritom na siromašnije Amerikance koji su ovisni o državi.

Napetost je dodatno porasla kada su dvojica kandidata krenula iznositi svoje argumente na području energetske politike. Obama je optužio Romneyja da želi dozvoliti naftnim kompanijama da 'pišu energetsku politiku' SAD-a. Obama i Romney više puta su prekidali jedan drugoga na tu temu.

Romney je kritizirao predsjednikove rezultate u posljednje četiri godine, istaknuvši da je udvostručio deficit i da nije ispunio obećanja koja je dao, zbog čega je devet milijuna Amerikanaca bez posla.

Obama je na napade uzvratio tvrdnjom da je ispunio većinu svojih obećanja, uključujući smanjenje poreza za srednju klasu i mala poduzeća, pomoć automobilskoj industriji, okončanje rata u Iraku i borbu protiv onih koji su napali SAD 11. rujna, što je rezultiralo ubojstvom Osame bin Ladena.

Romney je optužio Obamu da mu je trebalo dva tjedna da kaže američkom narodu da je napad na konzulat u libijskom gradu Bengaziju teroristički čin i da je, umjesto da se usredotoči na napad, nastavio s predizbornom kampanjom.

Obama mu je uzvratio da je već idućeg dana nazvao napad terorističkim činom i da je jako uvredljivo to da bilo tko u njegovoj vladi koristi nasilje u Libiji u političke svrhe.

Analitičari su izjavili da je Romney izbjegao vrstu poraza kakvu je pretrpio Obama u sučeljavanju 3. listopada, ali da je to bila predsjednikova noć.

'Rekao bih da je to jasna Obamina pobjeda', rekao je profesor komunikacijskih znanosti sa Sveučilišta u Bostonu, Tobe Berkovitz. 'Svakako bi bilo teško reći da je Romney pobijedio u ovom sučeljavanju.'

Ankete provedene nakon sučeljavanja dale su blagu prednost Obami. Po mišljenju 46 posto ispitanih u anketi CNN-a, aktualni predsjednik je pobjednik ovog sučeljavanja, dok se za Romneyja opredijelilo 39 posto. Anketa CBS-a Obami je dala 37 posto, a Romneyju 30 posto potpore.

Posljednje televizijsko sučeljavanje pred izbore 6. studenoga održat će se 22. listopada na Floridi.