SUĐENJE ZA MRŽNJU

Amsterdamski sud nadležan za uvredu islama

03.02.2010 u 16:23

Bionic
Reading

Sud u Amsterdamu proglasio se u srijedu nadležnim suditi Geertu Wildersu, odbacivši zahtjev tog zastupnika nizozemske stranke krajnje desnice da pred Vrhovnim sudom odgovara za optužbe poticanja mržnje i diskriminaciju muslimana, prenijele su agencije

Wildersova obrana je na početku suđenja 20. siječnja osporila nadležnost niže instance i zatražila da o predmetu raspravlja Vrhovni sud jer njihov branjenik kao političar uživa zaštitu za slobodu govora.

'Ovaj je sud instanca nadležna za vaš predmet', rekao je u srijedu sudac Jan Moors, javila je agencija AFP.

Sud nije objavio kada će se nastaviti suđenje Wildersu (46), predsjedniku Slobodarske stranke (PVV) koja ima devet zastupnika u parlamentu od 150 mjesta.

Wildersa optužnica tereti za uvredu islama i poticanje na mržnju filmom 'Fitna' koji je režirao 2008. godine.

Također sud treba odlučiti je li optuženi prekršio nizozemski zakon kada je muslimansku svetu knjigu Kuran usporedio s fašističkim programom 'Mein Kampf' Adolfa Hitlera, a islam nazvao 'nazadnjačkom kulturom', podsjeća agencija dpa.

Bude li proglašen krivim, Wilders bi mogao biti osuđen na godinu dana zatvora ili 7.600 eura kazne, ali mu ne prijeti zabrana kandidiranja za parlamentarnog zastupnika.