jačanje ljevice

Amsterdamska koalicija uskoro dobiva još jednog člana, pridružuju im se Mrsićevi Demokrati

31.01.2019 u 12:16

Bionic
Reading

Nakon što se jučer Amsterdamskoj koaliciji pridružio HSU, za nekoliko tjedana ta bi lijevo-liberalna koalicija trebala još ojačati

Da bi se Demokrati, kojima je na čelu Mirando Mrsić, uskoro trebali pridružiti Amsterdamskoj koaliciji, potvrdila je čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš na okruglom stolu o pobačaju u Saboru.

Mrak Taritaš očekuje da bi do konačnog dogovora trebalo doći sredinom veljače. 'Pregovori su nam uspješni i sigurni smo da ćemo ih dobro završiti. Stvaramo veliki blok koji se okuplja oko centra i lijevo', komentirao je odmah i Mirando Mrsić.

Podsjetimo, Mrsić je osnovao Demokrate nakon izbacivanja iz SDP-a. Iz te stranke izbačen je u ožujku 2018. jer nije pristao povući svoj prijedlog zakona o doprinosima. Demokrate je osnovao sredinom listopada, a ta je stranka odmah postala i parlamentarna jer je Mrsić saborski zastupnik.

Amsterdamsku koaliciju sklopili su inicijalno IDS, GLAS i Pametno, no Pametno ju je napustilo zbog uloge Ivana Jakovčića u slučaju Uljanik. Kasnije su se Amsterdamskoj koaliciji priključili HSS, PGS te HSU, a pregovara se s Laburistima. Stranke Amsterdamske koalicije planiraju zajednički izlazak na europske izbore.