SLAVI SE KRALJIČIN DAN

Amsterdam okupirali policajci i snajperisti

30.04.2010 u 17:37

Bionic
Reading

Nizozemska danas obilježava 30. godišnjicu stupanja kraljice Beatrix na prijestolje, u nazočnosti neviđenog broja pripadnika snaga sigurnosti

Snajperi, zaštitari, stručnjaci sa psima za otkrivanje eksploziva i oko 1.400 policajaca brinu se za sigurnost na Kraljičin dan, točno godinu dana nakon što je kraljica s pratnjom bila meta smrtonosnog napada.

Dan ranije, policija je u pokrajinskoj prijestolnici Middelburgu uhitila tridesettrogodišnjaka zbog prijetnje kraljevskoj kući, nedugo nakon pojavljivanja anonimnih pisama sa smrtnim prijetnjama upućenim kraljevskoj obitelji.

No to nije spriječilo stotine tisuća Nizozemaca da u petak odaju počast svojoj kraljici diljem zemlje.

Beatrix (72) označila je početak proslave jutarnjim obilaskom gradića Wemeldingea u pokrajini Zeelandu, na jugu zemlje, okružena snagama sigurnosti i u pratnji najstarijeg sina, princa Willema-Alexandera, princeze Maxime i članova obitelji.

Kraljica je u četvrtak otkrila spomenik u Apeldoornu u spomen na sedmero žrtava napada na Kraljičin dan 2009. kada se tridesetosmogodišnjak autom zaletio u okupljeno mnoštvo ciljajući autobus u kojemu je bila kraljica s obitelji. Napadač je umro pošto je njegov automobil udario u obližnji spomenik.

Kraljičin dan se već tradicionalno slavi uz održavanje živahnih domjenaka na kojima se toči pivo i gorki liker od naranče. Mnogi sudionici nose i narančastu odjeću, rupce i plastične krune u čast kraljevske dinastije Orange-Nassau.