NESLOVENCI IZ BIVŠE 'JUGE'

'Amnesty' upozorava na 'izbrisane' u Sloveniji

23.02.2012 u 19:49

Bionic
Reading

U nedjelju se navršava 20 godina od kada je Slovenija iz registra stalnih stanovnika 'izbrisala' nekoliko desetaka tisuća ljudi, neslovenaca iz drugih bivših jugoslavenskih republika, a taj problem ni do danas nije riješen, upozorila je u četvrtak u priopćenju međunarodna organizacija Amnesty International

'I nakon 20 godina pitanje izbrisanih ostaje neriješeno. Slovenska vlada mora vratiti status tisućama ljudi koje je odstranila iz registra stalnog stanovništva i odužiti im se za sve teškoće kojima su bili podvrgnuti', poručila je u priopćenju AI.

Šest mjeseci nakon proglašenja neovisnosti, Slovenija je neslovence koji nisu zatražili ili dobili slovensko državljanstvo 'Izbrisala' iz popisa, što je značilo da ostaju i bez dotadašnjih građanskih, radnih i socijalnih prava koje su imali u vrijeme SFRJ. Etničkim Slovencima državljanstvo je bilo jamčeno prilikom proglašenja i nisu trebali podnositi zahtjev da ga dobiju.

Podsjećajući na povijest toga pitanja, Amnesty International upozorava da je, nakon što je prije desetak godina to pitanje u međunarodnoj javnosti prepoznato kao masovno kršenje ljudskih prava, odluku o tome da je 'izbrisanima' njihova prava potrebno vratiti potvrdio i slovenski ustavni sud.

Unatoč tome, status više tisuća 'izbrisanih' od oko 26.000 na koliko se se procjenjivao njihov ukupni broj, nije pravno riješen niti do danas, a nisu dobili ni moralnu ni materijalnu kompenzaciju za ono što su pretrpjeli, smatra Amnesty International.

Predstavnike udruge 'Izbrisani' i predstavnike nevladinih udruga za ljudska prava u srijedu je povodom skorašnje 20-obljetnice 'brisanja' protokolarno primio novi predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant.

Istaknuo je da je sklon da se njihove administrativne teškoće brže rješavaju, ali da svakom slučaju treba pristupati 'individualno'. Sadašnji predsjednik slovenske vlade Janez Janša, koji je u vrijeme osamostaljenja Slovenije bio ministar obrane, prijašnjih je godina problem 'izbrisanih' više puta nazvao 'izmišljenim' problemom.

Janša smatra kako je Slovenija bila 'vrlo velikodušna' pri dodjeljivanju svog državljanstva ljudima s područja bivše Jugoslavije koje je, kako tvrdi, slovenska ljevica koristila da poveća broj svojih birača.

Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) je 2004. godine prikupila 42.000 potpisa i iznudila referendum na kojemu je poništen zakon prijašnje Ropove vlade koja je željela djelomično riješiti problem 'izbrisanih'.