PREMIJERKA PODIGNULA PRAŠINU

Amnesty International zabrinut zbog glorificiranja Oluje

09.08.2011 u 22:57

Bionic
Reading

Amnesty International izrazio je u utorak 'veliku zabrinutost' zbog počasti koju je predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor nedavno odala dvojici hrvatskih generala osuđenim zbog ratnih zločina nad Srbima i 'glorificiranja' vojno-redarstvene operacije Oluja

'Amnesty International jako je zabrinut i smatra da bi takve izjave (...) koje glorificiraju operaciju 'Oluja' i osobe koje se smatra odgovornim za ratne zločine počinjene u okviru te operacije mogle poslati političku poruku koja bi mogla potkopati provedbu pravde', ocjenjuje AI a prenosi agencija AFP.

'To može obeshrabriti (hrvatski) pravosudni sustav da istražuje i sudi za zločine počinjene tijekom operacije 'Oluja', dodaje AI.

Kosor je u petak na obilježavanju 16. godišnjice operacije 'Oluja' u Kinu 'posebno' pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, što je nekoliko stotina uzvanika pozdravilo dugim pljeskom. Njezinu izjavu osudili su srbijanski predsjednik Boris Tadić i čelnik srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac.