PROTJERIVANJE ROMA

Amnesty International: Francuska mora stati!

14.09.2010 u 18:50

Bionic
Reading

Amnesty International pozvao je danas francuske vlasti da odmah povuku odluku Ministarstva unutarnjih poslova kojom je sustavna deložacija ilegalnih romskih naselja određena kao prioritet

Odlukom Ministarstva unutarnjih poslova, koja je donesena 5. kolovoza i objavljena putem francuskih medija, izdaju se konkretne upute francuskoj policiji da provede 'sustavno rušenje ilegalnih naselja', pri čemu treba početi od onih naselja u kojima žive Romi.

'Odluka Ministarstva unutarnjih poslova jasno je usmjerena protiv određene etničke skupine te slijedi ciljeve koje je izložio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, a koji ilegalna naselja u kojima žive Romi poistovjećuje s izvorima kriminala', rekao je David Diaz-Jogeix, zamjenik direktora Amnesty Internationala za Europu i Srednju Aziju i dodao:

'Za etničke predrasude ove vrste nema mjesta u EU-u. Povlačenje spomenutih uputa prvi je korak koji francuske vlasti moraju poduzeti kako bi pokazale da su spremne na poštivanje ljudskih prava, a ne na provođenje diskriminatorne politike prema Romima i Gens du Voyage.'

Zastupnici Europskog parlamenta 9. rujna usvojili su ključnu rezoluciju kojom oštro kritiziraju Francusku, a od vlada diljem kontinenta zahtijevaju promicanje integracije Roma.

Europski parlament također je izrazio duboku zabrinutost kako zbog 'huškačke i otvoreno diskriminatorne retorike' političkog diskursa, tako i zbog mjera koje su poduzele francuske vlasti, a koje su usmjerene protiv Roma i Gens du Voyage.

Francuska je od kolovoza deportirala više tisuća Roma u Bugarsku i Rumunjsku te je optužena od strane Amnesty Internationala za 'stigmatizaciju' zajednica Roma i Gens du Voyage koje žive u toj zemlji.

U odgovoru na rezoluciju Europskog parlamenta, Eric Besson, ministar za useljeništvo, inzistirao je da odluke koje je Francuska donijela nisu bile izravno usmjerene protiv Roma. 'Ova odluka, kojom se daje prioritet rušenju upravo romskih ilegalnih naselja, proturječna je ranijim tvrdnjama francuskih vlasti da mjere koje Francuska poduzima nisu usmjerene protiv Roma', izjavio je David Diaz-Jogeix.

Jasno je, naime, da je Francuska obmanjivala javnost i europske institucije jer protjerivanja nisu bila osobna, nego kolektivna, što je zabranjeno aktima EU-a.