PROTIV BRUTALNOSTI REŽIMA

Amnesty i sirijski aktivisti u akciji solidarnosti u Zagrebu

05.03.2012 u 15:09

Bionic
Reading

Amnesty International Hrvatske (AIH) i sirijski aktivisti u Hrvatskoj održali su u ponedjeljak u središu Zagreba zajedničku akciju solidarnosti i potpore stanovništvu Sirije koje je posljednjih mjeseci izloženo brutalnosti režima Bašara al-Asad.

Ova je akcija, s obzirom na skorašnji Međunarodni dan žena, posebice usmjerena na žene aktivistice koje daju neprocjenjiv doprinos borbi za ljudska prava diljem Bliskog istoka, pa tako i u Siriji.

"Predstojeći Dan žena htjeli smo obilježiti malo drugačije. S obzirom na teško stanje u Siriji htjeli smo ukazati da su u borbi za ljudska prava i slobode i tamošnje žene izložene utamničenju, mučenjima i drugim nehumanitarnim postupcima", rekla je Blanka Dedi, koordinatorica AIH-a za kampanju i aktivizam, navodeći primjer aktivistice Razan Zeitouneh koja je na svojoj web stranici zabilježila otmice, ubojstva, mučenja i uhićenja svojih sugrađana.

AIH i sirijski aktivisti skupljali su i potpise za peticiju koja će biti poslana prvoj dami Sirije Asmi al-Asad.

'Gospođa Asad se u međunarodnoj zajednici predstavlja kao velika zagovornica prava žena i djece. Krajnje je vrijeme da je podsjetimo da su ljudska i ženska prava univerzalna i da se moraju poštivati i u Siriji', dodala je Dedi.

Nakon potpisivanja peticije, organizatori su se u povorci solidarnosti uputili prema Trgu bana Jelačića kako bi na stanje u Siriji skrenuli pozornost što većeg broja građana.

Prema podacima Ujedinjenih naroda sirijske snage ubile su u godinu dana više od 7.500 civila u ustanku protiv Al-Asada, čija obitelj četiri desetljeća vlada Sirijom. Prema najnovijim informacijama, na jugu zemlje su tijekom noći vođene teške borbe između snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i pobunjenika koji su krenuli u koordinirane napade na vojne nadzorne točke na cestama južnoga sirijskog grada Dere na granici s Jordanom.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) priopćio je da sa sirijskim vlastima još pregovara o ulasku u Baba Amr, pobunjeničku četvrt grada Homsa koji je od četvrtka pod kontrolom sirijske vojske i koji proživljava tešku humanitarnu krizu.