KAD MUŽ POSTANE GOSPODAR

Amerikanka se godinu dana kažnjavala Biblijom

19.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

U eksperimentu koji još može pasti na pamet tek nekome u američkom zaleđu, Rachel Held Evans odlučila je godinu dana doslovce slijediti biblijske savjete za žene. Odana kršćanka i feministica htjela je time demonstrirati da je biblijski ideal žene danas sve samo ne ideal

Dvanaest mjeseci kažnjavanja doslovnim čitanjem i primjenom Biblije navodi nas na iskrenu sućut s neblagom primjesom smijeha, no upravo je to radila Rachel Held Evans iz Daytona u Tennesseeju ne bi pokazala urbi et orbi da su biblijski savjeti za žene promašeni. Kada bi ogovarala, kažnjavala se sjedenjem na krovu kuće, muža Dana oslovljavala je sa 'gospodaru' i nije se šišala, prenosi The Guardian.

Za vrijeme menstruacije nije dodirivala supruga (žena je u to vrijeme smatrana nečistom), tijekom vikenda bi spavala pod šatorom u stražnjem dvorištu, a sa sobom je uvijek nosila jastučić za sjedenje, tako da se ništa ne uprlja – kako savjetuje Levitski zakonik. Na krov se naša Rachel, feministica i uvjerena kršćanka, penjala i svaki puta nakon svađe s mužem jerbo Knjiga izreka kaže da je bolje živjeti u kutu krova nego sa ženom koja stalno prigovara (premda tekst očito propisuje da muškarac u tom slučaju završi gore).

Parodija se nastavlja. Rachel je svako malo stajala na cesti pored znaka za ulazak u Dayton držeći transparent 'Dan je predivan'. Naime, Knjiga izreka kaže da kreposna žena hvali muža na gradskim vratima. Naposljetku, čitavo vrijeme nije se šišala, kako glasi ženski frizerski savjet iz Pavlove poslanice Korinćanima.

Godinu dana budaliranja žena je poduzela ne bi li se suprotstavila konstantom pritisku na kršćanke da utjelove biblijski ideal žene. Premda Svetom pismu ne nedostaju junakinje i proročice, žena je redovito stavljena u podređeni položaj. Ne znamo je li koga uvjerila, no sama Rachel kaže da je poanta bila pokazati da ne postoji jedinstveni model žene u Bibliji. 'Svatko odabire što mu se sviđa. Postoje stihovi koji kažu 'žena se treba podvrgnuti mužu', no jednako tako i 'muž i žena se trebaju podvrgnuti jedno drugome'. Doduše, nigdje u Bibliji ne stoji da žene trebaju godinu dana provjeravati kako sve to doslovno stoji u stvarnosti.

Što reći, za glupe ljude - glupi dokazi. Mada, malo je vjerovatno da će ikojeg kršćanskog fundamentalista razuvjeriti jednogodišnja akrobacija. Da upošljavaju cerebralno tkivo u razumijevanju svojih vjerskih nazora, ne bi bili tamo gdje jesu u prvom redu. Ili je nekome od vas uspjelo uvjeriti Jehovinog svjedoka da se od Kule stražare rade odlični papirnati avioni?