borba s koronom

Amerikanci su napravili veliko testiranje 14 vrsta maski. Evo koja najbolje štiti

10.08.2020 u 18:39

Bionic
Reading

Tim znanstvenika sa sveučilišta Duke u SAD-u proveo je istraživanje kako bi saznali koja je vrsta zaštitnih maski najučinkovitija i koja pruža najbolju zaštitu. Testirano je 14 vrsta maski, a pri testiranju znanstvenici su koristil metodu koja uključuje lasersku zraku, pametni telefon i kutiju koja je imala otvore sa četiri strane

Laserske zrake stvarale su tankae plohe svjetlosti koja je prolazila kroz otvore s lijeve i desne strane kutije, dok se s prednje strane nalazio otvor kroz koji su osobe koje su sudjelovale u testiranju govorile.

Sa stražnje strane kutije postavljen je pametni telefon s kamerom kojom je snimano svjetlo koje se raspršilo u svim smjerovima nakon što su respiratorne kapljice prošle kroz tu lasersku zraku dok je osoba govorila. Nakon toga računalni algoritam utvrdio je broj kapljica snimljenih videozapisom, obajavio je CNN.

Prvo je sniman govor bez maske, potom s nošenjem maske, a svaka je maska testirana deset puta. Test je pokazao kako najveću zaštitu pružaju N95 maske, a efikasnima su se pokazale i troslojne kirurške maske, ali i dvoslojne pamučne maske.

Najmanje učinkovitim pokazale maske kakve često koriste trkači, odnosno maske od flisa koje su navlače oko vrata i podižu kako bi se s njima pokrili usta i nos.

Takve maske ne smanjuju širenje kapljica, već njihovo korištenje omogućuje da se veće kapljice razbiju u više manjih pa se tako lakše šire zrakom. Lošu učinkovitost pri zaustavljanju širenja kapljica pokazale su i marame kao i pletene maske.

  • +5
Putnici nose maske u javnom prijevozu u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX