AHMADINEDŽAD USRED NY-A

'Amerikanci su inscenirali 11. rujna za Izrael'

24.09.2010 u 17:26

Bionic
Reading

Samo nekoliko kilometara od mjesta na kojem su do 11. rujna 2001. stajali 'Blizanci' World Trade Centera, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad još jednom je iskoristio veliku scenu za ispaljivanje nove antiameričko-antisemitske provokacije

Govoreći Na 65. Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda, Ahmadinedžad je ponovo dunuo u diple teoretičara zavjere ustvrdivši da bi organizatori terorističkih napada 11. rujna mogli biti 'neki ljudi u američkoj administraciji'. Prema Ahmadinedžadovom poimanju stvari, najsnažniji teroristički napad u povijesti dogodio se da 'se spriječi globalna ekonomska kriza i sačuva cionistički režim na Bliskom istoku'.

Ahmadinedžad je u svom izlaganju pokušao i usporediti skoro 3.000 žrtava Al Kaidinih avionskih napada sa stotinama tisuća poginulih u Iraku i Afganistanu zbog zapadne vojne agresije.

Na sjednici se zapravo trebalo raspravljati o iranskom nuklearnom programu, za koji Zapad tvrdi da je usmjeren na stvaranje oružja za masovno uništavanje, a Iran brani svoju suverenost tvrdnjama kako tehnologiju razvija za civilne potrebe. No nakon još jedne Ahmadinedžadove 'slobodne interpretacije', dvoranu su napustili američki diplomati, a za njima i predstavnici Velike Britanije, Francuske i nekih drugih zemalja. Scenarij je već viđen – lani na istome mjestu.

Iranski predsjednik inače je izrazio spremnost povratka za pregovarački stol po pitanju nuklearnog programa, ali uz uvjet da zapad ukine sankcije njegovoj zemlji.

Od velikih svjetskih sila, sankcijama se protivi Rusija koja pokušava odigrati ulogu moderatora. Usput zarađuje od dostave nuklearnog goriva Iranu, ali traži transparentnija izvješća iz Teherana te mu je nedavno otkazala prodaju raketnih sistema C-300.

Moskva upozorava da međunarodna zajednica ne smije stvarati osjećaj vanjske ugroženosti u Iranu, a pogotovo da se ne smije vojno napadati tu zemlju ili rušiti njezin režim. Američki kolega Barack Obama obećao je Ahmadinedžadu uspostavljanje normalnih bilateralnih odnosa ako dokaže da Teheran ne razvija nuklearne potencijale u vojne svrhe.

Pregovori između Irana i 'šestorke' (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) propali su u studenome prošle godine, jer je Iran, pored znanstvenog centra za civilnu nuklearnu tehnologiju, otvorio još jedan, neodobreni centar nedaleko od grada Qoma.