PSIHIJATAR ZA TPORTAL

Amerikanci se brinu za Trumpovo mentalno stanje i zazivaju psihotest. Bi li ga kod nas trebalo uvesti?

16.01.2018 u 08:36

Bionic
Reading

Amerikanci sve glasnije diskutiraju o mentalnom zdravlju svoga predsjednika Donalda Trumpa. Goruća tema su isječci iz knjige 'Vatra i bijes: Unutar Trumpove Bijele kuće' koji sugeriraju da Trump nije u stanju voditi državu, da je djetinjast, ishitren i nesposoban. Psihotestovi za najviše državne dužnosnike u SAD-u ne postoje, a ni u Hrvatskoj. Psihijatar Vlado Jukić kaže da od njih ne bismo imali previše koristi

Istodobno se povela debata o tome treba li postojati tijelo koje će ocijeniti jesu li predsjednički kandidati ili oni koji već sjede u Bijeloj kući psihički zdravi ili su, kao Trump, upitnog mentalnog zdravlja, kako to sugeriraju uglavnom njegovi politički neistomišljenici.

'Ne mislim da bi političari, posebice oni koji pretendiraju na visoke dužnosti, trebali ići na psihotestove jer ne bismo ništa doznali time', kaže za tportal ravnatelj Klinike za psihijatrijske bolesti Vrapče Vlado Jukić.

Napominje da postoji institut liječničke tajne te kako bi je on čuvao i da mu na obradu dođe visokorangirani političar kojem bi dijagnosticirao neku 'opasnu stvar'.

'Dužan sam čuvati liječniku tajnu. Nju mogu otkriti samo ako bi otkrivanje bilo manja šteta od njezina čuvanja. Manjom štetom smatram samo ako ta osoba planira ubiti nekoga ili sebe', pojašnjava.

Napominje da u svakom demokratskom društvu postoje mehanizmi vlasti i da jedan političar ne može u potpunosti sam donositi važne odluke.

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

I da postoji psihotestiranje visokih državnih dužnosnika, Jukić smatra da nema tih mjerila na osnovi kojih bi se s vjerojatnošću većom od 50 posto moglo utvrditi je li ta osoba psihički bolesna.

Napominje da su psihički poremećaji jedno, a bolesti drugo. 'Svi imamo nekih psihičkih problema. Prvi ih ja imam, imate ih sigurno i vi', kaže nam Jukić.

'Inače govorimo o psihičkim poremećajima da bismo uspostavili dijagnozu u slučaju da psihički poremećaj ometa funkcioniranje. A koliko vidim, Trump dobro funkcionira. Ne bi inače stekao toliko bogatstvo', smatra.

'Narcis svjetske klase'

Jedan od vodećih svjetskih psihijatara, profesor emeritus na Sveučilištu Duke, dr. Allen Frances, koji očito nije Trumpov obožavatelj, raspravu o njegovim poremećajima spustio je na zemlju i poručio: 'On može biti narcis svjetske klase, no to ga ne čini mentalnim bolesnikom.'

Narcisoidnost mu ne uzrokuje, ističe, psihičke tegobe nužne za dijagnosticiranje mentalnog poremećaja. 'Predsjednik Trump drugima uzrokuje tegobe, ali ih sam ne proživljava. Umjesto da za svoj grandiozan osjećaj vlastite važnosti, samodostatnosti i nedostatak empatije bude kažnjen, on je bogato nagrađen', smatra dr. Frances.

Jukić također naglašava kako je narcizam poremećaj ličnosti, no ne bolest u uskom smislu riječi. 'Psihijatri ne mogu nekoga promijeniti ako netko ne pokaže volju za promjenom. Političare na promjenu može natjerati društvo', zaključuje.

Trebaju li političari javno objaviti svoje liječničke kartone?

Oko tog pitanja također se povela javna debata nakon što se Trumpova protukandidatkinja Hillary Clinton neobično ponašala u javnosti, što je mnoge navelo na zaključak da osoba koja želi voditi Ameriku ima ozbiljnih zdravstvenih problema. Debata se prelila i na Hrvatsku, u kojoj je pokrenuta i inicijativa da se zakonom odredi to da se za posao političara mora priložiti liječničko uvjerenje o psihofizičkom zdravlju.

'Teško mi je reći bi li podaci iz zdravstvenog kartona trebali biti javni. Što nekoga briga imam li ja bubrežne kamence ili ne? Ako osoba, recimo, boluje od teške demencije, prije će je otkriti susjedi nego zdravstveni karton. Uostalom, kako ćemo odrediti smije li ili ne određena vrsta bolesnika obnašati javnu dužnost? Što ako imaju dijabetes - hoćemo li takve pacijente diskriminirati i nećemo im dati da se bave politikom?', jasan je Jukić.