RATNE IGRE

Amerikanci presreli ruske bombardere u blizini obale Aljaske

21.05.2019 u 18:01

Bionic
Reading

Američki zrakoplovi F-22 presreli su u ponedjeljak četiri ruska bombardera i dva ruska borbena zrakoplova Su-35, priopćilo je Sjevernoameričko zapovjedništva za zračnu obranu (NORAD)

'Ruski dalekometni bombarderi uletjeli su u zonu identifikacije protuzračne obrane, koja se proteže oko 200 milja od zapadne obale Aljaske. Američki borbeni zrakoplovi tipa F-22 i E-3 sustav za rano upozoravanje i kontrolu iz Sjeverne Amerike u Sjevernoameričkom zapovjedništvu za zrakoplovstvo 'pozitivno su identificirali i presreli ukupno četiri bombardera Tu-95 i dva borbena zrakoplova Su-35 kako ulaze u zonu identifikacije protuzračne obrane Aljaske (ADIZ) 20. svibnja', naveo je NORAD u priopćenju prenosi CNN.

'Dvoje ruskA bombardera presrela su dva F-22, a drugu grupu bombardera s borbenim zrakoplovima Su-35 kasnije su presrela dva dodatna F-22, dok je E-3 pružio cjelokupni nadzor', objavio je NORAD, dodajući da su 'ruski bombarderi i lovci ostali u međunarodnom zračnom prostoru i ni u jednom trenutku zrakoplov nije ušao u američki ili kanadski suvereni zračni prostor.'

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je taj incident u utorak na Twitteru, poručivši da su bombarderi Tu-95 'planirali letove nad neutralnim vodama Čukotke, Beringa i Ohotskog mora, kao i duž zapadne obale Aljaske i sjeverne obale iznad Aleutskih otoka. 'U određenim fazama rute, ruski zrakoplovi bili su u pratnji borbenih zrakoplova F22 američkog ratnog zrakoplovstva. Ukupno vrijeme leta bilo je duže od 12 sati', nalvelo je u ministarstvo.

Ruski Su-35 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia