50.000 VOJNIKA OSTAJE

Amerikanci odlaze iz Iraka do kolovoza 2010.

27.02.2009 u 10:27

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je rekao čelnicima Kongresa da planira povući većinu američkih snaga iz Iraka do kolovoza 2010. godine, te ostaviti do 50.000 vojnika radi zaštite američkih interesa i uvježbavanja iračke vojske, kazali su kongresni dužnosnici, a prenose američke TV postaje.

Očekuje se da će Obama novu strategiju objaviti u petak za posjeta Marinskoj bazi Camp Lejeune, u Sjevernoj Karolini.
Na sastanku iza zatvorenih vrata s republikanskim i demokratskim čelnicima Kongresa, Obama i njegovi najviši savjetnici su kazali kako predviđaju da u Iraku ostane 35.000 do 50.000 vojnika nakon povlačenja glavnine snaga, izvijestio je MSNBC News.

Jedno od glavnih Obaminih obećanja u predizbornoj kampanji bilo je okončanje rata u Iraku i povlačenje američkih snaga u roku od 16 mjeseci nakon stupanja na dužnost.

Očekuje se da će raspored povlačenja sada protegnuti na 19 mjeseci, računajući od siječanjske inauguracije, te da bi oko 100.000 vojnika trebalo biti povučeno u idućih 18 mjeseci.

Kongresnik John McHugh, najviše rangirani republikanac u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa, u četvrtak navečer je objavio kako mu je predsjednik Obama zajamčio da postoji i 'Plan B' ako se sigurnosno stanje u Iraku pogorša, posebno s približavanjem izbora u prosincu.

‘Naši zapovjednici moraju imati potrebnu fleksibilnost kako bi odgovorili na te izazove, a predsjednik Obama mi je zajamčio da postoji 'Plan B'‘, naveo je McHugh u priopćenju.

Prema jednom kongresnom dužnosniku, kojeg citira CNN, zastupnicima je rečeno da general David Petraeus, zapovjednik Američkog središnjeg zapovjedništva CENTCOM, nadležne za regiju i general Ray Odierno, glavni zapovjednik američkih snaga u Iraku, vjeruju da plan predstavlja ‘umjerenu opasnost’ i podržavaju zadržavanje 50.000 vojnika.

Demokratski čelnici izrazili su skepsu prema zadržavanju tolikog broja vojnika u Iraku.

‘Jedan sam od onih koji su dugo vremena pozivali na značajno smanjenje snaga u Iraku, i sretan sam što to sada čujem od ministra obrane i predsjednika’, rekao je novinarima čelnik senatske većine Harry Reid, ističući kako je zadržavanje ‘50.000 vojnika, malo veći broj nego što je očekivao’.

Uz Reida, na sastanku su, među ostalima, sudjelovali i predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi, čelnik republikanske manjine u predstavničkom domu John Boehner, potpredsjednik Joe Biden, ministar obrane Robert Gates i admiral Michael Mullen, zapovjednik Združenog stožera oružanih snaga.

Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice, u četvrtak je u Vijeću sigurnosti UN najavila da će SAD ‘odgovorno i sigurno’ smanjiti svoju vojnu prisutnost u Iraku, što je pozdravila vlada u Bagdadu.