'TRANSPARENTNOST PREDSJEDNIČE'

Amerikanci ljuti jer je Obama u tajnosti igrao golf

18.02.2013 u 17:45

Bionic
Reading

Predsjednik Barack Obama pozivao je Amerikance da podnesu žrtve zbog krize, no sam se otvoreno odbijao žrtvovati, piše u ponedjeljak komentator britanskog lista o vikendu koji je Obama proveo igrajući golf s legendarnim sportašem, dok je novinarima pristup bio zabranjen

Zbog odluke da javnost bude isključena iz Obamina druženja s Tigerom Woodsom na Floridi, priopćenjem je u nedjelju prosvjedovao Ed Henry, bivši dopisnik Fox Newsa i predsjednik Saveza izvjestitelja iz Bijele kuće (WHCA) tražeći veću transparentnost, prenosi komentator Telegrapha.

'Naši članovi iz tiskanih, radijskih, internetskih i televizijskih medija izrazili su krajnje nezadovoljstvo jer im je bio zabranjen pristup predsjedniku Sjedinjenih Država cijelog vikenda', napisao je Henry i dodao 'Postoji vrlo jednostavno, ali važno načelo za koje ćemo nastaviti boriti se danas i ubuduće: transparentnost'.

Komentator Nile Gardiner iz Telegrapha prenosi da su Obamin mini odmor prošlog vikenda te božićni i novogodišnji blagdani na Havaijima stajali američke poreznike oko 7 milijuna dolara (5,2 milijuna eura). Svi Obamini odmori na Havaijima otkako je postao predsjednik premašli su svotu od 20 miljuna dolara (14,9 milijuna eura) 'a moguće i mnogo, mnogo više', piše izvjestitelj iz Bijele kuće Keith Koffler.

'Nije teško zaključiti zašto se Barack Obama krio od kamera za posljednji golfski vikend (...) jer je 'u prošlosti pozivao Amerikance na žrtvu, a sam je otvoreno odbijao žrtvovati se', piše Gardiner. Objašnjava kako snimke predsjednika koji igra golf ne bi bile dobro primljene kod 12,3 milijuna nezaposlenih Amerikanaca. Ne bi se ozbiljan činio ni njegov trud da sreže dug od 16,5 bilijuna dolara, od čega 6 bilijuna nagomilanih za prvog mandata.

Nadalje, sat leta zrakoplovom Air Force One do Floride stoji porezne obveznike 180.000 dolara (134.800 eura). Ovo je demonstracija 'prevladavajuće kulture nekažnjivosti Obamine Bijele kuće koja je opsjednuta celebritijima', piše Gardiner te ističe da bi američki mediji kao što su The New York Times, mreže NBC ili CBS oštro osudile ovakav manjak transparentnosti kada bi sada u Bijeloj kući bio republikanac.

Licemjerje je prošireno, piše Gardiner uz citat iz Obamina govora u Virginiji u travnju 2011. 'Morat ćemo sve pozvati da se žrtvuju' te ako tražimo da se svi žrtvuju 'tada možemo tražiti i milijunere i milijardere da podnesu malu žrtvu' rekao je tada Obama. Niz komentatora na članak objavljen na internetu ironizira kako su žrtve za narod, ali ne za one na vlasti, a jedan je napisao 'Hvala Bogu imamo britanski tisak da obavi posao koji bi trebali raditi američki dopisnici'.