NESTALI U PRIJENOSU

Amerikanci izgubili 6,6 milijardi dolara

15.06.2011 u 11:09

Bionic
Reading

U Pentagonu i dalje ne znaju gdje se izgubilo 6,6 milijardi gotovog novca koji je avionima poslan u Irak poslije invazije na tu zemlju, a američki financijski inspektori prvi put prihvaćaju mogućnost da je ukraden

Američka vlada je, odmah nakon invazije na Irak u ožujku 2003. godine, tu zemlju preplavila gotovinom namijenjenom obnovi i drugim projektima, što je bila iznuđena mjera u vrijeme kada su se gospodarstvo i državne službe Iraka raspale.

Do ožujka 2004. godine, u oko 20 letova prebačeno je 12 milijardi dolara, što se smatra najvećim prijenosom gotovog novca u povijesti. Dužnosnici ministarstva obrane procijenili su tada da u jedan avion Hercules C-130 stane 2,4 milijarde dolara, ako se koriste upakirane novčanice od 100 dolara.

Poslije prilično neuobičajenog prijevoza gotovog novca avionom, novac je zatim bio smještan u neku od palača Sadama Huseina i po američkim bazama Iraku, da bi na kraju bio podijeljen iračkim ministarstvima i tvrtkama koje su radile za vladu. Dužnosnici nisu imali vremena ni osoblja koje bi vodilo striktnu kontrolu, pa su milijuni dolara često trpani u obične vreće, koji su tovareni u kamione i tako stizali do odredišta.

Unatoč svim kontrolama i istragama, u Pentagonu i dalje ne mogu ući u trag svoti od 6,6 milijardi dolara, a sada prvi put federalne knjigovođe priznaju mogućnost krađe, umjesto dosadašnjih sugestija da se radi o greškama u proračunu, prenosi Tanjug. Stuart Bowen, kojeg je američki kongres postavio za specijalnog inspektora za obnovu Iraka, izjavio je da bi to mogla biti najveća krađa fondova u povijesti SAD-a.

Amerikanci, za utjehu, sada kažu da taj novac ionako nije bio njihov, već da se radi o sredstvima zaplijenjenih iračkih dobara i višku iz fondova programa Ujedinjenih naroda Nafta za hranu. To je, međutim, neke dužnosnike u Bagdadu navelo da zaprijete da će tužiti američku vladu i tražiti povrat novca.

Budući da je SAD za slične programe obnove i razvoja Iraka već odvojio 61 milijardu dolara novca svojih poreznih obveznika, nitko ni u Washingtonu nije ravnodušan zbog ovog otkrića. Neke američke tvrtke koje su radile za vladu i ranije su bile optuživane da su potrošile desetine milijuna dolara na mito, ali se, ipak, najviše prstom upire na iračke dužnosnike.

Proteklih šest godina, u Pentagonu su tvrdili da mogu ući u trag nestalom novcu samo ako im se pruži dovoljno vremena pregledati sve papire, ali se ta potraga pokazala bezuspješnom.