NAKON AUSTRALIJE

Amerikanci i Francuzi u još jednom sukobu oko trgovine vojnom opremom, ovog puta u igri je - Grčka

11.12.2021 u 10:37

Bionic
Reading

Američki State Department objavio je u petak da je odobrena potencijalna prodaja američkih višenamjenskih borbenih brodova Ateni što bi moglo dovesti u pitanje rujanski sporazum Francuske i Grčke o kupoprodaji fregata.

Američka Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju priopćila je da je odobrila prodaju četiri višenamjenska borbena broda tvrtke Lockheed Martin, ugovor vrijedan 6,9 milijardi dolara, samo 10 tjedana nakon što je Atena potpisala memorandum o razumijevanju s Parizom o sličnom ugovoru za francuske ratne brodove.

U memorandumu Francuske i Grčke, međutim, piše da dvije strane imaju rok do kraja ove godine da postignu konačni sporazum.

Američka agencija je također odobrila Lockheedov program vrijedan 2,5 milijardi dolara za nadogradnju grčke fregate klase klase MEKO, uključujući dodavanje i nadogradnju sustava naoružanja i elektronike.

Priopćenje sugerira da bi se Francuska mogla suočiti s novom prijetnjom prodaji svoga oružja nakon što su Sjedinjene Države 'otele' golem ugovor o prodaji podmornica Australiji u šokantnoj objavi 15. rujna koja je unazadila odnose Washingtona i Pariza.

Kad je Canberra odustala od višegodišnjeg sporazuma vrijednog milijarde eura o kupnji konvencionalnih francuskih podmornica i umjesto njih odlučila se za američka plovila na nuklearni pogon, Francuska je opozvala svoje veleposlanike u Sjedinjenim Državama i Australiji i označila taj potez kao "nož u leđa" saveznika.

Dva tjedna nakon toga grčki premijer Kiriakos Micotakis potpisao je memorandum o razumijevanju s predsjednikom Emmanuelom Macronom da se od Francuske kupi tri, a možda i četiri fregate.

Francuske brodove trebala bi graditi tvrtka Naval Group, a isporuka je previđena počevši od 2024. godine.

Višenamjenski borbeni brodovi (Multi-Mission Surface Combatant - MMSC) tvrtke Lockheed Martin su namjenjeni za djelovanje kako u priobalnom području tako i na otvorenom moru, opremljeni najmodernijim borbenim i komunikacijskim sustavima te protupodmorničkim helikopterom.