CLINTON ŠALJE IZASLANIKA

'Amerikance iritira Dačić, ne žele njegovu Vladu'

03.07.2012 u 11:40

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države ne žele predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića za srbijanskog premijera, piše u utorak beogradski dnevnik 'Blic' te, pozivajući se na neimenovane izvore u diplomatskim krugovima, navodi da je američka državna tajnica Hillary Clinton u Beograd poslala svog izaslanika Philipa Reekera kako bi lobirao za takozvanu 'veliku koaliciju' Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i Srpske napredne stranke (SNS)

Reeker, koji je zamjenik pomoćnika američke državne tajnice, u Beograd dolazi na tri dana tijekom kojih bi se trebao sastati sa svim ključnim akterima od kojih ovisi buduća vladajuća većina u Srbiji, a prije svega s vršiteljem dužnosti predsjednika SNS-a Aleksandrom Vučićem i Borisom Tadićem kako bi utvrdio je li još moguće stvaranje tzv. velike koalicije.

Amerikance iritira Dačić svojom kosovskom retorikom koja je populistička i koja vraća Srbiju u prošlost, otežava sigurnosnu situaciju na sjeveru Kosova i otežava svaki dogovor oko ovog vrlo teškog pitanja za regiju', objasnio je za Blic izvor koji je inzistirao na anonimnosti.

Isti izvor dodaje kako su se na Dačićeve izjave o podjeli Kosova, s kojima je ušao u predizbornu kampanju, samo nadovezale populističke izjave o slanju srpskih sigurnosnih snaga na Kosovo i nedavna zakletva specijalnog policijskog odreda Žandarmerije, izrečena na proslavi dana tog odreda, a u kojoj se, između ostalog, navodi da Srbije i srpskog naroda nema bez Kosova, dok se Kosovo u kratkom tekstu spominje 13 puta.

List dodaje kako će se Reeker u Beogradu sastati i sa Dačićem, od kojeg će zahtijevati da objasni je li svoju retoriku koja se odnosi na Kosovo isključivo prilagodio postizanju predizbornih bodova ili ozbiljno misli kada traži razgraničenje i najavljuje slanje sigurnosnih snaga na sjever Kosova.

'U američkoj administraciji su se, izgleda, kasno probudili i sada ne znaju jesu li zakasnili, jer procjenjuju da je dogovor SNS, SPS i Ujedinjenih regiona Srbije (URS) već odmakao. Ipak, žele staviti do znanja da nemaju povjerenja u Dačića kao premijera, a imaju informacije da se u SNS-u sve manje protive velikoj koaliciji', rekao je za Blic neimenovani dobro upućeni izvor blizak, kako se navodi, zapadnim veleposlanstvima.

Uz Reekera se ovoga tjedna očekuje i dolazak pomoćnika američke državne tajnice Philipa Gordona, prenosi B92 koji, pozivajući se na neimenovani izvor, navodi da je Dačić tijekom proteklog tjedna neuspješno pokušao telefonom kontaktirati s Hillary Clinton, kada mu je odgovoreno kako će se prvo morati susresti s visokim američkim službenicima koji će posjetiti Beograd.

Sumnje da SAD ne gledaju s odobravanjem na prijedlog da srbijanski premijer bude Ivica Dačić produbljene su nakon Dačićevog posjeta Rusiji, koja je navodno pokazala interes za velike i neprivatizirane državne sustave poput Elektroprivrede Srbije ili Telekoma Srbije, dodaje taj medij.

Dodatna sumnja pojačana je, kako se ističe, nakon nesporazuma oko Dačićevih nedavnih izjava vezanih za povratak srbijanskih snaga sigurnosti na sjever Kosova, a posebno je analiziran skandal oko zakletve Žandarmerije čiji je autor njezin zapovjednik general Bratislav Dikić, koji je Dačićev čovek od povjerenja u policiji, a koji spada u red policijskih oficira na koje još od ranije Washington ne gleda s blagonaklonošću.

Dačić je, kako se podsjeća, naknadnim tumačenjem svojih izjava, kao i osudom zakletve Žandarmerije, pokušao ispraviti ove propuste.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u četvrtak je Dačiću povjerio mandat za formiranje nove srbijanske vlade, najavivši kako će novu vladu, uz Dačićev SPS i koaliciju oko njega, činiti i SNS i URS Mlađana Dinkića, te da bi se mogle priključiti još neke parlamentarne stranke.

Srbijanski parlament čini ukupno 250 zastupnika. Dačićev SPS je, sa svojom koalicijom, na parlamentarnim izborima 6. svibnja postao treća po jakosti politička snaga s 44 zastupnička mandata, a s URS-ovih 16 zajedno imaju 60. SNS je osvojila najviše - 73 mandata, a sve tri skupa imaju 133 zastupnika, što je za sedam više od minimuma od 126 za parlamentarnu većinu.

Tadićev DS je, s pratećom koalicijom, osvojio 67 mandata, i ukoliko bi sa SNS-om formirali tzv. veliku koaliciju zajedno bi imali parlamentarnu većinu od 140 zastupnika.