GUŽVA U PERZIJSKOM ZALJEVU

Amerika se ubrzano priprema za napad na Iran!

03.07.2012 u 13:55

Bionic
Reading

Sjedinjene Države ojačale su vojnu nazočnost u Perzijskom zaljevu kako bi spriječile Iran u pokušaju zatvaranja Hormuškog tjesnaca te povećale broj zrakoplova sposobnih ući duboko u Iran ako eskalira problem s iranskim nuklearnim programom, piše u utorak list New York Times

Raspoređivanje snaga je dio dugoplaniranih napora da se ojača američka vojna nazočnost u Zaljevu, a cilj je pokazati Izraelu da Washington uzima za ozbiljno nastavak kontroverznog iranskog nuklearnog programa i zajamčiti slobodno kretanje tankerima kroz Hormuški tjesnac, piše list, navodeći visokog dužnosnika Pentagona.

Po tom dužnosniku, poruka upućena Irancima je sljedeća: "Ne pomišljajte ni jedne sekunde zatvoriti tjesnac, mi ćemo počistiti mine. Ne pomišljajte slati brodove da uznemiruju naše brodove.. mi ćemo ih poslati na dno".

Stanje u Zaljevu napeto je od početka godine kada je Teheran zaprijetio da će napasti američke vojne brodove koji će kroz njega prolaziti. u ponedjeljak je objavljeno da je iranski odbor za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku pripremio nacrt zakona po kojem bi Iran zaustavljao tankere koji kroz Hormuški tjesnac isporučuju naftu zemljama koje podržavaju sankcije protiv Irana.

Iako Amerikanci potiho pojačavaju svoju nazočnost, najvidljiviji elementi su brodovi čiji je cilj ojačati sposobnost patroliranja Hormuškim tjesnacem, te ponovno otvoriti pomorski prolaz ako bi ga Iran pokušao minirati kako bi spriječio Saudijsku Arabiju i druge izvoznike nafte da šalju tankere kroz taj vitalni prolaz.

Američka mornarica sada ima osam minolovaca, dvostruko više nego u normalno vrijeme, a od kasnog proljeća raspoređeni su i zrakoplovi smanjenog radarskog odraza F-22 i stariji lovci bombarderi F-15, kao i nosači aviona.

Dodatni borbeni zrakoplovi daju SAD-u veću vojnu sposobnost protiv obalnih lansirnih rampi koje bi mogle zaprijetiti brodovima, kao i mogućnost da dosegne druge ciljeve dublje u iranskom teritoriju.