aNALIZA IZBORA U SAD-U

Amerika postaje još šizofrenija: Pod vlašću 'šepave hijene' eskalirat će unutarnji konflikti i proizvodnja neprijatelja po svijetu

07.11.2018 u 18:01

Bionic
Reading

Jesu li američki demokrati na izborima u utorak zaista ostvarili 'povijesnu pobjedu', kako je to ustvrdila potencijalna predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, ili razloga za slavlje imaju republikanci, koji su po ocjeni predsjednika Donalda Trumpa postigli 'golemi uspjeh'? U svakom slučaju, američku politiku od 1. siječnja 2019. kreirat će osvježena politička elita, dok stara lica najavljuju rat do istrebljenja: Pelosi (78) je Trumpu (72) obećala pakao, pri čemu demokrati imaju nekoliko mehanizama za 'prženje' republikanca, uključujući pokretanje opoziva američkog predsjednika

Zahvaljujući golemim predsjedničkim ovlastima, koje uključuju institut izvršne uredbe, Donald Trump i ubuduće će moći gurati svoje zakone mimo Kongresa. Demokratima u Zastupničkom domu ostaje mogućnost da vlastitim zakonima ograničavaju financiranje provedbe neželjenih odredbi, no predsjedniku i u tom slučaju ostaje pravo veta na zakone.

Ipak, demokrati bi mogli zagorčati život Trumpu inzistirajući, primjerice, na predaji njegove porezne prijave i razotkrivanju poslovnih sukoba interesa uz mehanizam subpoene, pozivanjem svjedoka na saslušanja pod prisegom, kao i pokretanjem dodatnih parlamentarnih istraga, poput one o predsjednikovim vezama s Rusima uoči pobjede na izborima. Uz prevlast demokrata u Zastupničkom domu, otvara se i mogućnost pokretanja procedure opoziva predsjednika, iako konačnu riječ ima Senat.

Uz veći nadzor samog Trumpa, demokrati bi mogli minirati njegovo obećanje o financiranju zida na granici s Meksikom te osujetiti usvajanje drugog paketa porezne reforme i provođenje 'tvrde' trgovinske politike.

Američki analitičari procjenjuju, međutim, da bi očekivani sukobi s demokratima u Kongresu Trumpu mogli poslužiti kao vjetar u jedra na predsjedničkim izborima 2020. godine. Valja podsjetiti i da je bivši predsjednik Barack Obama pretrpio snažne poraze na kongresnim izborima u svoja dva mandata: 2010. republikanci su preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, a 2014. i nad Senatom, što je Obami itekako zakompliciralo predsjedništvo.

>>> Demokrati osvojili Zastupnički dom, Trumpovim republikancima ostala većina u Senatu

Prof.dr.sc. Damir Grubiša, hrvatski diplomat i profesor međunarodnih odnosa na Američkom sveučilištu u Rimu, ocjenjuje za tportal da su demokrati očekivano osvojili Kongres, ali nisu Senat, a ni pobjeda u Kongresu nije tako senzacionalna kao što se očekivalo. Ukratko, dakle, ovo je pobjeda za demokrate, ali je izostao 'cunami' koji su mnogi očekivali, onaj protiv predsjednika Donalda Trumpa.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'To znači da je Amerika duboko podijeljena – sada jasno vidimo da postoje dvije Amerike, jedna bogatih magnata i kršćanskih fundamentalista, čija je politika populistička, nacionalistička, rasistička i izolacionistička, a predvodi je politički nasilnik Trump kao plod 'neoliberalnog apsolutizma', ideologije tržišne anarhije te ekonomskog i političkog darvinizma, gdje jači preživljava i vlada', dijagnosticira Grubiša.

Trump je, po njegovu uvjerenju, svojom strategijom mržnje i nasilja uspio produbiti podjele koje su postojale, ali nisu bile tako ekstremne kao što su sada. Američki predsjednik podijelio je i svijet, proširio strah kao taktiku vladanja te je on zapravo otjelovljenje onog negativnog lika što ga je opisao Machiavelli u svojem 'Vladaru', s time da on nije, kao Machiavellijev apsolutistički vladar, pola lava, a pola lisice, već je pola krvoločnog tigra i umišljenog pauna, kaže Grubiša.

  • +13
Izbori u SAD-u Izvor: Pixsell / Autor: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

No u 'drugoj polovici' Amerike ipak je, dodaje bivši hrvatski veleposlanik u Italiji, ostvaren veliki uspjeh: prvi put izabrane su osobe koje su protiv mainstreama, dvije mlade muslimanke, dvije Indijanke, prvi put gej političar postaje američki guverner, a iz Bronxa izabrana je najmlađa zastupnica, Alexandria Ocasio-Cortez.

>>> Neočekivani dobitnici američkih izbora: Gej MMA borkinja, dvije muslimanke i pokojni vlasnik bordela

'Amerika će sada biti još podjeljenija, još šizofrenija, a ove dvije godine bit će najkompliciranije u američkoj povijesti – obično je predsjednik bez većine u Kongresu 'šepavi patak', a ovaj će biti 'šepava hijena', što znači da će eskalirati proizvodnja mržnje i podjela, pa će tako rasti konflikti unutar Amerike, ali će rasti i proizvodnja neprijatelja po svijetu, kojom će Trump opravdavati svoje ekstremističke i apsolutističke ambicije, suprotne američkom ustavu i američkoj demokraciji onako kako se ona potvrdila u ova dva posljednja stoljeća', nagovješćuje Grubiša, koji je u svojoj bogatoj akademskoj i diplomatskoj karijeri bio i direktor Centra za kulturu i informiranje bivše Jugoslavije u New Yorku te predavač na američkim sveučilištima Florida i Notre Dame.

  • +10
Damir Grubiša Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

Konstatira da je Trump uspio korumpirati establišment, ali i srednji sloj, te je od nepotizma i korupcije napravio sistematsku politiku i po tome podsjeća na papu Aleksandra VI Borgiju.

'No neće mu biti ni lako jer će se sada probuditi ona druga Amerika, multikulturalna, inkluzivna, antirasistička i otvorena prema imigraciji, koja je i izgradila tu državu', napominje hrvatski diplomat.

Još je jedna dobra posljedica ovih izbora: Trumpu će biti teže proizvoditi fake news, lažne vijesti kojima je preplavio Ameriku i svijet, i svoje poruke na Twitteru koje potiču jezik mržnje. Unatoč tome, svijet će se naći u opasnijoj situaciji, sve više na ivici otvorenih konflikata, a ni oni nisu isključeni, upozorava Grubiša.

Susret Kolinde Grabar Kitarović i Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: CARLOS BARRIA

Što u tom kontekstu možemo očekivati od hrvatske diplomacije i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović?

'Teško je da će hrvatski političari i naša predsjednica izvući neku pouku. Jednostavno nisu za to sposobni i oni će se šlepati na valu događaja te oportunistički prilagođavati onome tko je jači, što i sada čine. Dakle svijet postaje mnogo opasniji, Amerika će također prema van biti opasnija, ali veće su i nade da će ova druga Amerika možda uspjeti vratiti svojoj zemlji dostojanstvo te ponovno upaliti baklju na Kipu slobode na ulazu u New York', zaključuje, uz nadu u svjetlo na kraju tunela, Damir Grubiša.