BRITANSKI VICEPREMIJER CLEGG

'Amerika mora odgovoriti na dokumente WikiLeaksa'

24.10.2010 u 15:34

Bionic
Reading

Tvrdnje o zlouporabama u iračkom ratu navedene u 400 tisuća povjerljivih američkih dokumenata koje je u petak objavio WikiLeaks "iznimno su ozbiljne", rekao je u nedjelju potpredsjednik britanske vlade Nick Clegg za BBC.

"Možemo izraziti žaljenje zbog načina objave tih informacija, ali mislim da su one iznimno ozbiljne", rekao je Clegg u razgovoru za televiziju BBC One.

"One su uvredljive i veoma mučne. Vjerujem da će američka administracija dati odgovor. Ne trebamo im mi govoriti kako će to učiniti", dodao je liberalno-demokratski potpredsjednik vlade poznat po svom protivljenju ulasku Velike Britanije u irački rat koji je ranije ocijenio "nezakonitim".

"Sve što navodi na pomisao da se nisu poštovala temeljna pravila ratovanja, sukoba i borbe i da se zlostavljanje na bilo koji način dopuštalo, iznimno je ozbiljno i mora se ispitati", dodao je Clegg

"Ljudi će htjeti čuti odgovor na ove veoma teške tvrdnje koje su sve zapanjile", kazao je.

Najmasovnija WikiLeaksova objava američkih vojnih dokumenata do sada daje novu sliku o tome koliko je iračkih civila ubijeno u ratu, nove podatke o ulozi Irana u podupiranju iračkih militanata i mnoge dokaze o zlostavljanju zatočenika u rukama iračke vojske i policije, koje su Amerikanci ignorirali.