ZNALI SU DA UBIJAJU NEVINE

Američkom vojniku 24 godine zatvora za ubojstva Afganistanaca

24.03.2011 u 21:44

Bionic
Reading

Američki vojnik optužen da je bio dio skupine koja je iz zabave ubijala afganistanske civile, osuđen je na 24 godine zatvora pred vojnim sudom u državi Washington, na temelju priznanja krivnje za ubojstva tri nenaoružana afganistanska civila u pokrajini Kandahar početkom 2010., izvijestili su u četvrtak američki mediji.

Vojnik Jeremy Morlock (29), iz Wasille u Aljasci, pred vojnim sudom u bazi Lewis-McChord južno od Seattlea, priznao je krivnju u tri točke za ubojstva, u tri točke za urotu, te za opstruiranje pravde i ilegalnu uporabu droge, u zamjenu za maksimalnu kaznu do 24 godine zatvora.

Vojni sudac, potpukovnik Kwasi Hawks je kod izricanje presude rekao da je Morlocka namjeravao osuditi na doživotni zatvor uz mogućnost pomilovanja, ali je vezan sporazumom o priznanju krivnje između optuženog i tužitelja.

Dodao je da će se Morlocku u kaznu uračunati 352 dana koje je proveo u pritvoru.

Morlock je prvi od pet vojnika iz 5. Stryker brigade, stacionirane u bazi Lewis-McChord, koji će biti izvedeni pred vojni sud.

Na raspravi o visini kazne, Morlock je rekao sucu Kwasi Hawksu, da su on i njegovi suoptuženi počeli planirati ubojstva krajem 2009., te kako su htjeli da izgledaju opravdana tako da stave oružje uz tijela žrtava. Na pitanje suca jesu li svi suoptuženi znali da se ubijaju nevini ljudi, odgovorio je "da gospodine, svi su znali".

Morlockov branitelj, Geoffrey Nathan rekao je na raspravi da je zapovjedništvo američkih snaga u Kandaharu davalo nejasne odrednice o postupanju s lokalnim stanovništvom. Nathan je novinarima rekao da će njegov klijent, nakon izdržane trećine kazne, odnosno nakon osam godina u zatvoru, moći tražiti puštanje na uvjetnu slobodu.

Početkom tjedna, njemački tjednik Der Spiegel objavio je tri fotografije na kojima Morlock i drugi vojnici poziraju i smiju se uz tijela ubijenih Afganistanaca.