3 - 6 GODINA IZA REŠETAKA

Američkom biskupu zatvor zbog zaštite pedofila

26.07.2012 u 14:48

Bionic
Reading

Monsignor William Lynn (61), prvi dužnosnik Katoličke crkve u SAD-u optužen za prikrivanje svećenika pedofila i zataškavanje seksualnog zlostavljanja djece, osuđen je na kaznu od tri do šest godina zatvora. Tužitelji su tražili maksimalnu kaznu od sedam godina zatvora

'U potpunosti ste znali što je dobro, ali ste odabrali ono loše', rekla je sutkinja Teresa Sarmina, obraćajući se Lynnu koji je u zatvoru od 22. lipnja.

Sarmina je rekla Lynnu da je omogućio 'čudovištima u svećeničkim odorama... da unište dječje duše, kojima ste pristupili tvrdog srca'.

Lynn je 12 godina bio tajnik za kler i jedan od najviše rangiranih službenika Nadbiskupije u Pennsylvaniji. Radio je s bivšim kardinalom Anthonyjem J. Bevilacquaom, moćnim crkvenjakom koji je umro neposredno prije početka suđenja.

Lynn je prvi crkveni službenik kojemu se sudilo za zločine koji su se desetljećima odvijali po američkim crkvama.

Lynn je kriv zbog preporuke da se Jamesu J. Brennanu i još jednog bivšem svećeniku, Edwardu Averyju, dopusti rad u župama u 90-ih unatoč indikacijama da su zlostavljali djecu. Avery je kasnije seksualno zlostavljao 10-godišnjeg dječaka. Priznao je krivnju prije početka suđenja i izdržava petogodišnju zatvorsku kaznu.

Brennan je bio osuđen zajedno s Lynnom, ali porota protiv njega nije mogla donijeti presude u slučaju pokušaja silovanja. Tužitelji su u ponedjeljak izjavili da će Brennana ponovno osuditi.

Lynnovi odvjetnici tvrdili su da bi zatvorska presuda tom svećeniku bila 'okrutna i neuobičajena', dok su tužitelji demonstrirali njegov 'očiti manjak sažaljenja prema bilo kome osim prema samome sebi'.

Lynn je rekao sutkinji da je učinio sve što je mogao da bi ublažio posljedice činova svećenika zlostavljača te da nije imao ovlasti učiniti ništa više.

'No činjenica jest da ni ono najbolje što sam mogao učiniti nije bilo dovoljno dobro - zbog toga uistinu žalim', rekao je Lynn.