KAO UPOZORENJE OSTALIMA

Američko tužiteljstvo traži doživotnu kaznu za Bouta

31.03.2012 u 11:42

Bionic
Reading

Američko tužiteljstvo zatražilo je od suda da ruskom državljaninu Viktoru Boutu, osuđenom zbog krijumčarenja oružja, odredi kaznu doživotnog zatvora zato da bi njegova kazna poslužila kao upozorenje svima koji namjeravaju opskrbljivati oružjem militantne skupine, javlja Reuters pozivajući se na podnesak tužiteljstva

Porota u New Yorku je u studenom 2011. Bouta proglasila krivim za zavjeru da proda veliku količinu oružja kolumbijskom gerilskom pokretu FARC, za što mu može biti izrečena kazna od 25 godina do doživotnog zatvora. Izricanje presude zakazano je za 5. travnja na sudu na Manhattanu.

Bout (44), bivši časnik ruskog ratnog zrakoplovstva koji je postao poznat kao "Trgovac smrću" zbog vođenja međunarodne mreže krijumčara oružja, proglašen je krivim po svim točkama optužbe - za zavjeru da ubija američke vojnike, za nabavku i prodaju protuzračnih projektila i drugog oružja teroristima, te za pružanje materijalne potpore terorističkoj organizaciji.

Bout je uhićen 2008. godine u Bangkoku u Tajlandu, u tajnoj operaciji američke agencije za borbu protiv krijumčara droge - DEA, a trebalo je više od dvije godine da bude izručen SAD-u, jer se Rusija snažno protivila izručenju.

Viktor Bout, kojeg su Amerikanci godinama nastojali uhvatiti, bio je veteran tajnovitog međunarodnog businessa zračnog transporta, specijaliziran za ratne zone u Africi. Navodno je godinama isporučivao oružje u najkrvavije afričke sukobe, uključujući one u Liberiji i Sierra Leoneu. U snimljenom razgovoru s doušnikom DEA-e u Bangkoku sam se hvalio da je iz njega "više od 5000 isporuka oružja".