UPAO U ZAMKU

Američki znanstvenik prodavao tajne Izraelu

20.10.2009 u 09:21

Bionic
Reading

Američki znanstvenik koji je radio za Bijelu kuću, Pentagon i NASA-u na povjerljivim zrakoplovnim i svemirskim projektima uhićen je u ponedjeljak u Washingtonu pod optužbom da je pokušao dostaviti povjerljive informacije dužnosniku za kojega je mislio da je pripadnik izraelske obavještajne službe, izvijestile su lokalne TV postaje

WASHINGTON - Stewart David Nozette iz Chevy Chasea u Marylandu, u predgrađu Washingtona, uhićen je u hotelu Mayflower u središtu glavnog američkog grada u akciji agenata FBI-ja za kontrašpijunažu. U utorak bi trebao biti izveden pred saveznog suca u Washingtonu.

Nozette (53), koji je doktorirao astronomiju na glasovitom sveučilištu MIT (Massachusetts Institute of Technology), službovao je u Nacionalnom vijeću za svemir Bijele kuće u mandatu predsjednika Georgea H.W. Busha starijeg, navodi se u dokumentu FBI-ja. Kasnije je, od početka 2000. do početka 2006, radio na istraživanjima i razvoju u Agenciji za napredne vojnoistraživačke projekte (DARPA) u Mornaričkom istraživačkom laboratoriju i NASA-inom centru za svemirske letove Goddard. Imao je 'top secret' propusnicu i na raspolaganju su mu bili povjerljivi dokumenti vezani uz američku nacionalnu sigurnost.

Nozette je u zadnjih 10 godina također bio tehnički savjetnik 'aviosvemirske kompanije u punom vlasništvu izraelske vlade', za što je ukupno primio honorar od 225 tisuća dolara (oko 1,1 milijun kuna).

Početkom rujna s Nozetteom je kontaktirala osoba koja se predstavila kao izraelski obavještajni časnik, a ustvari je bila tajni agent FBI-ja.

Sreli su se ispred hotela u Washingtonu na ručku, tijekom kojeg je Nozette pokazao spremnost da radi za izraelsku obavještajnu službu. Tajni agent FBI-ja održao je niz susreta s Nozetteom, koji mu je na kraju dostavio 'povjerljive informacije' u poštanski sandučić, navodi se u dokumentu FBI-ja.

Ako bude proglašen krivim, Nozette može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Zasad nije poznato što je nagnalo FBI da mu postavi zamku u koju se sam upecao.