ISLAMSKA PRIJETNJA

Američki vojnici su najčešća meta terorista u SAD-u

08.12.2011 u 10:32

Bionic
Reading

Američki vojnici su izloženi opasnosti u vlastitoj zemlji, gdje su najčešća meta napada islamista koji su rođeni ili žive u Sjedinjenim Državama, istaknuli su u srijedu izaslanici i čelnici Pentagona na raspravi u Kongresu.

Jedini smrtonosni napadi počinjeni u SAD-u nakon napada 11. rujna 2001. jesu napadi na vojsku, u kojima je u tri navrata poginulo 17 osoba, ističe se u izvješću pročitanom u srijedu u okviru te rasprave.

Od tog nadnevka, vojni objekti u SAD-u bili su meta 33 napada ili planirana napada s kojima je upoznato pravosuđe, "što je više od polovine od 54 napada ili pokušaja napada džihadista zabilježenih na nacionalnom teritoriju između 11. rujna 2001. i 4. prosinca 2011.", rekao je neovisni senator Joseph Lieberman, predsjednik senatskog odbora za unutarnju sigurnost.

Njegov kolega u Predstavničkom domu, republikanac Peter King izrazio je žaljenje zbog "sve veće prijetnje koja se javlja zbog radikalizacije (islamističke) unutar vojske ali i one uperene protiv vojnog osoblja i njihovih obitelji u SAD-u".

"Zadnjih godina sve veći broj američkih građana i stanovnika nadahnjuje se ideologijom Al Kaide. A ministarstvo obrane postalo je njihova najčešća meta", rekao je Paul Stockton, čelnik za domovinsku sigurnost u Pentagonu, istaknuvši da "najveća prijetnja za unutarnju sigurnost dolazi od Al Kaide i njezinih sastavnica".

Neki radikali su "vukovi samotnjaci", izvan bilo kakve organizacije, a drugi se "radikaliziraju unutar vojske", dodao je pukovnik Reid Sawyer, direktor centra za terorizam u vojnoj školi West Pointu.

U izvješću koje je pripremio odbor za unutarnju sigurnost Predstavničkog doma ističe se kako "vlasti uporno ne žele reći da su ubojstva vojnika u Teksasu (Fort Hood) i Arkansasu (Little Rock) u 2009. dokaz nasilnog islamističkog ekstremizma".

"Neprijatelja treba nazvati pravim imenom", kazao je senator Lieberman, pozivajući sve da se ne boje govoriti o "islamističkoj" prijetnji. "Nismo u ratu s islamom, već s Al Kaidom i njezinim ograncima", uzvratio je Stockton. Više od 6.000 pripadnika američke vojske su muslimani, po tom izvješću.

U okviru vojne strategije za sprječavanje takvih napada, Pentagon u suradnji s FBI-jem obučava osoblje za razotkrivanje prijetnja primjenjujući "pristup" koji polazi od "ponašanja" pojedinca a ne od "osobite ideologije", istaknuo je M. Stuteville, visoki savjetnik za obavještavanje u američkoj vojsci.

No po izvješću, "vjerojatnost za drugi smrtonosni napad koji bi počinila osoba od povjerenja što dolazi iznutra sve je veća i ozbiljna je prijetnja".