DER SPIEGEL OTKRIVA

Američki vojnici se fotkali nad mrtvim civilima

22.03.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Njemački tjednik Der Spiegel objavio je tri užasavajuće fotografije američkih vojnika koji u Afganistanu ubijaju civile te se s njihovim mrtvim tijelima slikaju kao s lovačkim trofejima. Pentagon radi sve u svojoj moći da spriječi curenje još fotografija i videosnimki u javnost, jer smatra da bi se divljačko ponašanje američkih vojnika, zabilježeno novim tehnologijama, moglo pretvoriti u još jedan Abu Graib

Vojna baza Ramrod je naziv jedne od najopasnijih i od bilo kakve civilizacije najviše udaljenih američkih vojnih baza u Afganistanu. Ramrod je smješten zapadno od najjačeg talibanskog uporišta, grada Kandahara, koji je ponovno pod kontrolom snaga saveza NATO.

Tijekom godina se pokazalo da je spomenuta baza jedan od rekordera po smrtnosti vojnika koji su tamo stacionirani, a tome svakako doprinosi nepristupačan planinsko-pustinjski teren na kojem se nalazi. Ponajviše, smrt američke vojnike vreba u obliku dobro kamufliranih mina ili od skoro pa nevidljivog neprijatelja, talibana, koji to područje znaju kao svoj džep. Zato možda i ne bi trebalo čuditi to da se baš u Forward Operating Base Ramrod, kako glasi službeni naziv te baze, dogodio još jedan užasavajući zločin američkih vojnika nad civilima države koju okupiraju, kako u svojem novom broju izvještava njemački tjednik Der Spiegel

Nakon petomjesečne istrage, novinari Der Spiegela detaljno su konstruirali kako je došlo do divljanja američkih vojnika iz Ramroda, otkrivši da se među njima nalazio i jedan koji je u hladnokrvnim ubojstvima afganistanskih civila odbio sudjelovati, pa je i njemu zaprijećeno smrću.

Cijela priča započinje dolaskom narednika Calvina Gibbsa u bazu, inače veterana iračkog rata, koji je uveo čeličnu disciplinu među vojnike, ali se istaknuo i svojim sadizmom te mržnjom prema lokalnom stanovništvu. Gibbs je uskoro oko sebe okupio nekoliko vojnika u tzv. Kill Team, odnosno tim ubojica, te počeo planirati smaknuća afganistanskih civila iz obližnjih sela. Kill Team je prvi put svoje namjere proveo u djelo 15. siječnja prošle godine, kada su vojnici pod Gibbsovim vodstvom u blizini sela La Muhamed Kalaj ubili 21-godišnjeg civila Gula Mudina.

Vojnici su ga pozvali da im priđe, on je pak rastvorio jaknu da im pokaže da ne nosi eksploziv na sebi, što je postala uobičajena praksa Afganistanaca kada susreću vojnike NATO-a. Ipak, mladom Gulu Mudinu to nije pomoglo, jer su ga vojnici hladnokrvno ubili kada im se približio na pet metara. Usput su bacili i ručnu granatu u prazno, za koju su istražiteljima kasnije tvrdili da je pripadala mladom Afganistancu i zbog koje su morali zapucati na njega. Nakon što su ubili nevinog civila, američki su vojnici razrezali svu odjeću s njegovog tijela te se onda trijumfalno fotografirali pored netom smaknutog mladića. Narednik Gibbs mu je pak odsjekao mali prst na ruci, uzevši ga kao trofej.

Ubojstva civila su se nastavila, s time da su im se podmetali kalašnjikovi i bombe, kao dokazi njihove agresivnosti prema američkim vojnicima. U međuvremenu je cijeli slučaj ipak završio na američkom sudu, ali je ono čega se Pentagon najviše boji ne istina o takvom ponašanju američkih vojnika, nego fotografije koje su ubojice snimile. Der Spiegel je trenutno u posjedu 4000 fotografija i videomaterijala sakupljenog od obitelji optuženih vojnika, a ukoliko bi sve to izašlo u javnost, Amerika bi se suočila s jednakim skandalom kao u slučaju iračkog zatvora Abu Graiba. Njemački tjednik je u svojem novom broju objavio samo tri fotografije koje su se u međuvremenu proširile internetom. Na njima se vidi kako američki vojnici iz tzv. Kill Teama poziraju uz goli leš mrtvog Afganistanca, s osmijesima na licu. Na dvije fotografije vojnici drže za kosu Afganistanca kojeg su prethodno smaknuli, očito ponosni na svoj 'ulov', dok su na trećoj prikazana dva ubijena afganistanska civila, čiji su leševi naslonjeni jedan na drugog.

Pentagon svim snagama radi da ostatak fotografskog i videomaterijala ne iscuri u javnost, uz sljedeće službeno objašnjenje: 'Neke od tih fotografija su vrlo kontroverzne prirode. Njih nikada ne treba objaviti.' Naravno, ono čega se američka vojska boji jest da se vidi pravo lice rata u Afganistanu, koji se nekad smatrao pravednim, posebice u usporedbi s invazijom na Irak. U međuvremenu je i većina američke javnosti protiv vojnog angažmana u Afganistanu, a i nakon desetljeća okupacije i borbi ne vidi se naročit napredak: niti su talibani uništeni, niti je uhvaćen Osama bin Laden.

Treba podsjetiti da je jedan od ključnih trenutaka američke okupacije Iraka bilo otkrivanje brutalnog zlostavljanja zatvorenika u zatvoru Abu Graibu, nekadašnjem mučilištu Sadama Huseina, koje su nakon 2003. preuzele američke vojne snage. U svim službenim istragama zaključeno je da je u pitanju skupina problematičnih vojnika koji su djelovali na svoju ruku, što su mnogi mediji proglasili pranjem Pentagona od odgovornosti. Nema sumnje da će i u slučaju Kill Teama u Afganistanu stvar završiti na sličan način. Osim ako 4000 kompromitirajućih fotografija, punih krvi i zločina, ipak nekako ne izađe u javnost.