covid ograničenja

Američki turisti udomaćili su se u Hrvatskoj, a što je s Hrvatima koji žele posjetiti SAD? 'Stalno ima upita, ali ovo ne želite nikome'

14.09.2021 u 08:40

Bionic
Reading

Američki turisti i ove godine masovno su pohrlili u 'biser Jadrana', kako Hrvatsku ovih dana naziva CNN, iznova predstavljajući gledateljima jedinu članicu EU-a koja je i lani primala Amerikance. Ovog ljeta, nakon što je EU skinuo SAD s popisa sigurnih zemalja za neobavezna putovanja, Hrvatska je odlučila da neće slijediti preporuke za strožu kontrolu američkih državljana. 'Znamo da nam Amerikanci uglavnom dolaze kao turisti, što znači da su ispunili sve epidemiološke uvjete za dolazak', rezonirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. A mogu li hrvatski turisti po istom principu u SAD?

U uvjetima pandemije ograničena su sva turistička putovanja u SAD, a to vrijedi i za hrvatske državljane. Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu ograničilo je obradu zahtjeva za neuseljeničke vize, a kako unatoč višedesetljetnim najavama još uvijek nisu ukinute američke vize za građane RH, na posjet Americi trenutno mogu računati uglavnom samo oni s vizama ishođenim prije pandemije, na rok od pet ili deset godina, kao i oni koji iz nekog razloga 'moraju' putovati.

Međutim u SAD se ne smije letjeti kroz članice Schengena i UK, što znači da putnik iz Zagreba, primjerice, neće moći u Ameriku uobičajenim rutama preko Frankfurta, Rima ili Amsterdama. Također, u SAD neće moći ni oni koji su bili u zoni Schengena unutar 14 dana do leta za SAD, iako povezni let ide kroz jednu od zemalja izvan Schengena.

MVEP o SAD-u: Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja

U potonjem slučaju 'suspenzija se neće primjenjivati na hrvatske državljane koji za SAD putuju na povezanim letovima iz Dohe ili Istanbula', objavilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u svojim Preporukama za putovanja. Inače, MVEP u slučaju SAD-a preporučuje 'izbjegavanje svih putovanja' dok je preporuka za Kanadu i većinu ostalih zemalja u Europi blaža: 'izbjegavanje putovanja koja nisu nužna'.

Međutim putnici iz Hrvatske s važećim vizama još uvijek mogu do SAD-a direktnom linijom Dubrovnik - New York, barem do 3. listopada, kada će s Čilipa odletjeti i posljednji ovosezonski Boeing 767-300 United Airlinesa. Početkom srpnja, kada je prvi zrakoplov iz SAD-a sletio u Dubrovnik, Unitedov potpredsjednik za razvoj novih linija Patrick Quayle naglasio je da se Hrvatska 'prva u Europi otvorila prema SAD-u' i to je bio najveći motiv za uvođenje direktne linije.

'Ova linija olakšat će i Hrvatima putovanje u SAD, preko zračne luke Newark do 65 ostalih odredišta diljem SAD-a, ali linija će prije svega pomoći dovesti turiste i 'turističke dolare' u Hrvatsku', poručio je tada Quayle.

Posjetite Aljasku - 2022. godine

U srijedu će iz Dubrovnika u SAD otputovati Tanja Pilat, suvlasnica agencije Mondo Travel. Ta agencija članica je savjetodavnog odbora VisitUSA Croatia s ciljem promicanja putovanja u SAD. Imaju zasluge u povezivanju SAD-a s Dubrovnikom, a radi se i na uspostavi stalnog leta na relaciji Zagreb - New York.

Zbog trenutnih ograničenja Mondo Travel svojim klijentima nudi samo jedan program za SAD: devetodnevno putovanje na Aljasku početkom rujna, 'dok je noću već moguće vidjeti polarnu svjetlost, tzv. Auroru borealis'. Rujan se odnosi na 2022. godinu; ovogodišnje putovanje je otkazano, a uglavnom su svi nesuđeni putnici zadržali vaučere za iduću turu. Zbog velikog interesa za Aljasku, u agenciji razmišljaju i o uvođenju zimske varijante putovanja, za ljubitelje života na sjeveru spreme na temperature od -30 Celzijevih stupnjeva.

'Stalno ima upita za putovanja u SAD, ali ljude prvo zanima kad će se ukinuti vize jer je to dodatni trošak od gotovo tisuću kuna. Zanima ih i kad će se opet uspostaviti letovi preko Schengena. Evo, moje putovanje na IPW, najveći sajam turističke industrije u SAD-u koji se ove godine, nakon lanjskog preko Zooma, opet odvija uživo, potrajat će 30-ak sati, s presjedanjima na relaciji Zagreb - Dubrovnik - New York - Las Vegas. To nije nešto što želite ponuditi putniku', kaže Tanja Pilat za tportal.

Ona ima 10-godišnju turističku vizu, kao i ostalih 10-ak članova delegacije iz Hrvatske koji zajedno kreću u Nevadu. U utorak je naručena na PCR test jer je za ulazak u SAD - neovisno o cijepnom statusu - potreban negativan rezultat unutar posljednja 72 sata. Za sudjelovanje na turističkom sajmu dovoljna je europska covid putovnica, neovisno o vrsti primljenog cjepiva, dok će se sudionici iz ostalih inozemnih delegacija koji nisu cijepljeni i nemaju uvjerenja o preboljenom covidu morati testirati svaki drugi dan.

Inače, posljednja američka tura Mondo Travela vratila se iz New Yorka 11. ožujka 2020., nekoliko dana prije 'zatvaranja' hrvatske granice. U međuvremenu hrvatski državljani putuju u SAD uglavnom u privatnom aranžmanu, a Iva Mihalic Krčmar i Branko Krčmar, suvlasnici portala Putoholičari, poznati su po tome što su upravo na taj način već dvaput obišli svijet. Na svoje posljednje putovanje u SAD otputili su se iz Istanbula, zbog aranžmana s Turkish Airlinesom, a iz SAD-a su se vratili polovicom kolovoza. Kao pasionirani putnici, i oni su već imali važeću turističku vizu, izdanu u Buzinu.

U mjesec i pol, koliko su potrajale putešestvije bračnog para od Istočne do Zapadne obale SAD-a, svjedočili su povećim razlikama u epidemiološkim mjerama, no covid potvrde nitko im nije tražio.

Jedan od problema s kojim se inače susreću europski putnici cijepljeni AstraZenecom jest potpuna neizvjesnost oko pohađanja kulturnih događaja u SAD-u, poput koncerata i kazališnih predstava, jer ulaznica obično vrijedi isključivo uz potvrdu o cijepljenju jednim od cjepiva odobrenim u Americi. AstraZeneca još uvijek nije podnijela Američkoj upravi za hranu i lijekove (FDA) zahtjev za odobrenje svog cjepiva protiv covida, a praksa se razlikuje po saveznim državama. Tako je, primjerice, New York City, na čiji se Broadway slijevaju Kanađani cijepljeni AstraZenecom, uvrstio to cjepivo na 'zelenu listu' za ulazak u mnoge zatvorene prostore. No to je u SAD-u još uvijek iznimka, pa je Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) izrazilo očekivanje od ostalih saveznih država da slijede primjer New Yorka i pozvalo Bidenovu administraciju da u sklopu covid potvrda prihvati sva cjepiva s odobrenjem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i FDA-e.

'Cijepljeni smo Pfizerom, ali cjepiva se nisu gledala. Već za ukrcaj u avion za SAD potreban je PCR ili antigenski test, a priznaju se i potvrde o preboljenju. U srpnju i kolovozu tamo je bilo dosta opušteno, gotovo nigdje nismo trebali imati ni maske. Nešto se postrožilo na samom povratku, u LA-u, kada su već narasle brojke novozaraženih, a covid mjere ovise o saveznoj državi. U New Yorku se nose maske u dućanima, a na Floridi smo uglavnom bili jedini koji su ih imali', kaže Iva Mihalic Krčmar, dodajući da im je u zadnje vrijeme dosta ljudi kazalo da su uspjeli dobiti turističke vize te su već otputovali u SAD ili se upravo pripremaju za jesensku avanturu.

Odgovor iz Buzina

Iz američkog veleposlanstva u Zagrebu za tportal poručuju da za putovanje u SAD hrvatskim državljanima trebaju važeća putovnica i važeća američka viza. Predsjednikova proklamacija od 25. siječnja 2021. ograničava ulazak u SAD i navodi pod kojim uvjetima putnici mogu ući, uključujući slučajeve tranzita kroz Šengensko područje ili 'čvorišta' izvan njega. Epidemiološke zahtjeve američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti moguće je naći na ovoj poveznici. 

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden produžio je zabranu ulaska određenih kategorija putnika koji dolaze iz šengenskog prostora, uz određene iznimke od nacionalnog značenja, unatoč tome što su američki turisti, pa i oni necijepljeni, gotovo cijelo ljeto mogli ući u većinu zemalja EU-a samo s negativnim testom, na čemu su osobito inzistirale turističke zemlje poput Hrvatske. Američke vize za hrvatske državljane, kako sada stvari stoje, trebale bi se ukinuti u najskorijem roku, svakako do kraja 2021.