strah od ponovnog jačanja islamske države

Američki saveznici zabrinuti Trumpovom najavom o povlačenju iz Sirije

20.12.2018 u 09:05

Bionic
Reading

Američki saveznici zabrinuti su najavom predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju vojnika iz Sirije jer smatraju da Islamska država ostaje prijetnja i bez teritorija, te da bi nakon američkog poteza mogla ponovno ojačati, piše u četvrtak BBC

Britanska vlada distancirala se od Trumpove ocjene da je IS pobijeđen ali i suzdržala od osude - barem javne - američke najave.

'Još puno ostaje za napraviti i ne smijemo izgubiti iz vida prijetnju koju oni predstavljaju', kaže se u priopćenju iz Foreign Officea.

SAD je počeo povlačiti svoje vojnike iz Sirije nakon što je predsjednik Donald Trump u srijedu slavodobitno objavio da je Islamska država (IS) u toj zemlji poražena.

Izrael je kazao da mu je rečeno da SAD 'ima druge načine za utjecaj na tom području', ali naglašava da će 'analizirati kalendar povlačenja, način na koji će to biti učinjeno i naravno implikacije na nas'.

Na sjeveru Sirije trenutno je raspoređeno oko 2000 američkih vojnika.

'Sada smo pobijedili, vrijeme je da se vratimo', rekao je Trump u kratkom videu stavljenom na Twitter.

'Naši dečki, naše djevojke, naši muškarci, svi se oni vraćaju, i vraćaju se odmah', dodao je. 'Borimo se dugo u Siriji. Ja sam predsjednik gotovo dvije godine i zaista smo ubacili u višu brzinu i pobijedili smo Islamsku državu'.

Republikanski senator Lindsey Graham, jedan od Trumpovih pristaša, nazvao je odluku o povlačenju 'golemom pogreškom u stilu Obame'.

Senator Graham, koji sjedi u odboru za oružane snage, upozorio je da bi povlačenje moglo imati 'razorne posljedice' u Siriji i šire. Trumpovu izjavu da je IS pobijeđen nazvao je 'lažnom vijesti', kaže CNN.

Graham je naglasio kako strahuje da bi povlačenje moglo značiti prepuštanje utjecaja u regiji Rusiji i Iranu. Oni su pak pozdravili američku najavu.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je da će američka odluka rezultirati 'istinskim, pravim šansama za političko rješenje u Siriji'.