LJUDSKA PRAVA

Američki pravnici za prekid torture nad Manningom

12.04.2011 u 17:54

Bionic
Reading

Pentagonov tretman vojnika Bradleyja Manninga degradirajući je, nehuman i može se uspoređivati s torturom, smatra čak 295 uglednih pravnih stručnjaka s američkih pravnih fakulteta

Profesori sa relevantnih katedra prava kao što su ona na Harvardu, Yaleu ili Princetonu, objavili su otvoreno pismo američkim građanskim i vojnim vlastima u The New York Review of Books ističući da je američki predsjednik Barack Obama bio profesor ustavnog prava prije nego što je ušao u politiku, ali da svejedno dopušta neprihvatljiv način zatočenja Manninga.

Otkad je prebačen u zatvor maksimalne sigurnosti u sklopu baze marinaca Quantico u Virginiji prošlog srpnja, Bradley Manning provodi 23 sata u izolaciji u ćeliji od svega šest kvadratnih metara i mora se javljati čuvarima kroz prozor na vratima ćelije svakih pet minuta!

Okolnosti u kojima živi Manning, optužen da je bio glavni izvor WikiLeaksu u vezi objavljivanja ratnih zločina američkih trupa u Iraku, kaže se u pismu, predstavljaju teško kršenje američkog ustava koji zabranjuje mučenje i psihičko zlostavljanje.

Među potpisnicima je i prof. Larry Tribe, sa sveučilišta Harvarda, koji je bio Obamin predavač, a jedno vrijeme i savjetnik i koji tvrdi da tretman Manninga predstavlja kršenje njegovih prava na suđenje te njegovih prava na humano ponašanje u uvjetima pritvora.
Manning je optužen da je davao podršku neprijateljima i čeka suđenje na vojnom sudu gdje će se tražiti da bude osuđen na doživotni zatvor. Vlada Velike Britanije se žalila SAD-u jer Manning ima i britansko državljanstvo (po majci) i zato jer kao britanski državljanin ne smije biti mučen.