POMNE PRETRAGE

Američki piloti neće se skidati

20.11.2010 u 08:53

Bionic
Reading

Nakon višetjednog pritiska iz sindikata pilota zbog kontroverznih novih mjera skeniranja cijelog tijela i pomnih fizičkih pretraga u zračnim lukama u SAD-u, Uprava za sigurnost prijevoza (TSA) u petak je izuzela pilote od tih mjera

Piloti koji lete za američke prijevoznike i putuju u odori prolazit će ubrzani pregled nakon provjere njihovih identifikacijskih dokumenata u bazi podataka, rekao je ravnatelj TSA John Pistola u priopćenju.

Piloti su se žalili kada ih je TSA odbila izuzeti iz pomnih fizičkih pretraga, koje se smatraju previše nametljivima i indiskretnima, i od skeniranja cijelog tijela, za koje su sindikati upozorili da ih izlaže pretjeranom zračenju.

"Dopuštanje uniformiranim pilotima, čiji je identitet potvrđen, da prođu ubrzani pregled je pametna mjera sigurnosti i učinkovita uporaba naših resursa", rekao je Pistola.

Promjene ne utječu na pravila za skeniranje stjuardesa ili putnika.

U tri tjedna otkako je TSA uvela nove mjere pretrage i skeniranja u zračnim lukama, sve je više prigovora nezadovoljnih putnika.

Putnici se žale da kod fizičkih pregleda dolazi do dodirivanja genitalija, da agenti TSA znaju zuriti i davati neprilične komentare, a mnogi izražavaju opći osjećaj nemoći i poniženja. Neke snimke skeniranja cijelog tijela, za koje TSA navodi da nisu dostupne agentima na sigurnosnim provjerama, već su se pojavile na internetu.

John Pistola je u četvrtak na senatskom saslušanju rekao da TSA ostaje kod odluke da putnicima koji odbiju skeniranje cijelog tijela ili pomni fizički pregled, neće biti dopušteno da se ukrcaju u zrakoplov.

Fizičke pretrage ublažene su za djecu do 12 godina.

TSA je na sve prigovore odgovorila pozivom putnicima na suradnju i strpljivost, citirajući ispitivanja javnog mnijenja u kojima većina Amerikanaca podupire pojačane mjere sigurnosti u zračnim lukama.

Prema ispitivanju CNN/ORC-a objavljenom u četvrtak 82 posto Amerikanaca podupire nove mjere TSA, uvedene zbog posljednjih terorističkih prijetnji SAD-u.

Prva velika provjera utjecaja novih mjera na odvijanje prometa u zračnim lukama uslijedit će sljedećeg tjedna, kada se uoči blagdana Dana zahvalnosti očekuje pojačan promet.