UPOZORENJA TAJNIH SLUŽBI

Američki obavještajci na nogama: Rusi će se umiješati u izbore za Kongres

14.02.2018 u 12:55

Bionic
Reading

Rusija se namjerava ozbiljno umiješati u izbore za američki Kongres u studenome ove godine, upozoravaju visokorangirani američki obavještajci, a prenosi britanski The Independent

Na moguće rusko miješanje pred senatskim Odborom za obavještajna pitanja ovih dana upozorio je Dan Coats, ravnatelj Nacionalne obavještajne službe (NI), kazavši kako kongresne izbore koji će se održati točno na sredini Trumpova mandata vidi kao 'potencijalnu metu operacija za vršenje utjecaja'.

'Ovi lokalni izbori ključna su točka koja Rusiji pruža priliku da ostvari svoje interese na skrivene i neskrivene načine', kazao je Coats, dodajući kako od Rusije očekuje korištenje propagande, društvene medije, lažne identitete i proruski nastrojene pojedince kako bi 'pokušali produbiti društvene i političke pukotine' u Sjedinjenim Državama.

Coats je pritom pojasnio kako je realizacija takvih operacija jeftina i pristupačna, osobito zbog moći društvenih medija putem kojih je lako manipulirati osobama i skupinama. Šef Nacionalne obavještajne službe je, također, nadodao kako pored Rusije najveću kibernetičku prijetnju predstavljaju Sjeverna Koreja i Iran.   

S Coatsom se slaže Michael Rogers, ravnatelj Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), ističući kako se odlučnost Rusije u namjeri da poremeti rad američkih demokratskih institucija 'neće promijeniti ni prestati'.

  • +24
Američki predsjednik Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Jedan od čelnika Odbora za obavještajna pitanja i demokratski senator iz Virginije Mark Warner kazao je kako, dok ostaju brojna neriješena pitanja vezana za rusku umiješanost u posljednje predsjedničke izbore, postoji dvostranački konsenzus u tom tijelu vezan za koordinirane prijetnje koje bi, prema njegovim riječima, mogle dodatno uzdrmati američku demokraciju.

'Ruski potezi uključivali su koncentriranje na izborne sustave u 21 državi i upotrebu platformi za društvene medije kako bi širili dezinformacije dosad nezabilježenog opsega', kazao je Warner za Voice of America, upozorivši da te prijetnje 'nisu počele predsjedničkim izborima 2016. niti su njima završile'.