BLIZU OBALE IRANA

Američki nosač Abraham Lincoln prošao kroz Hormuz

15.02.2012 u 11:54

Bionic
Reading

Američki nosač zrakoplova Abraham Lincoln prošao je kroz Hormuški tjesnac, u blizini obale Irana, po drugi put u posljednjih nekoliko tjedana

Američki novinari na brodu izvijestili su da se iranski patrolni brod u jednom trenutku približio na tri kilometra nosaču te da su u blizini nadlijetali iranski zrakoplovi, izvijestio je u srijedu CBS News. Drugi iranski patrolni brod nalazio se bliže obali, rekao je kontraadmiral Troy Shoemaker, zapovjednik borbene skupine nosača Lincoln.

Nosač su pratili američka krstarica USS Cape St. George i razarač USS Sterett. Iranski dužnosnici nedavno su zaprijetili da će zatvoriti tjesnac, kroz koji prolazi 20 posto svjetskog izvoza nafte, u sporu sa Zapadom oko embarga na trgovinu iranskom naftom.

Odgovarajući na iranske prijetnje, SAD je opetovao da će taj strateški pomorski put zadržati otvorenim. Plovidbom kroz Hormuz, Lincoln je završio misiju u Perzijskom zaljevu kojom je pokazana pomorska moć Zapada u vrijeme povećane napetosti s Teheranom.

Časnici na nosaču rekli su da nije bilo incidenata s iranskim snagama, a iransko izviđanje su opisali kao rutinsku mjeru Teherana u području strateškog tjesnaca, koji zajednički nadziru Iran i Oman. Iako američki ratni brodovi prolaze kroz tjesnac desetljećima, sadašnje plovidba dolazi u trenutku porasta napetosti između Irana i Zapada oko nuklearnog programa Islamske Republike.

Posljednji američki nosač koji je napustio Zaljev bio je USS John C. Stennis krajem prosinca, kada je glavni zapovjednik iranske vojske upozorio Washington da se američki nosač više ne smije vratiti. Lincoln je bio na čelu flotile koji je uplovila u Perzijski zaljev prošloga mjeseca, zajedno s britanskim i francuskim ratnim brodovima u prikazu zapadnog jedinstva protiv iranskih prijetnji.

Nekoliko američkih helikoptera pratilo je borbenu skupinu nosača tijekom jučerašnjeg prolaska, dok su deseci lovaca zrakoplova F/A-18 i drugih zrakoplova s Lincolna bili parkirani na palubi tijekom prolaska kroz Hormmuz.

Očekuje se da će Lincoln od četvrtka pružati zračnu potporu NATO misiji u Afganistanu. Američka ratna mornarica, čija je Peta flota stacionirana u Bahreinu u Perzijskom zaljevu, najavila je da se drugi nosač treba uskoro vratiti kroz Hormuški tjesnac, ne navodeći datum njegova dolaska.