PROPUST, A NE TAJNA MISIJA?

Američki mornari završili u iranskim vodama zbog 'greške u navigaciji'

15.01.2016 u 07:22

Bionic
Reading

Skupina od deset američkih mornara koje je Iran nakratko zarobio i potom pustio na slobodu završila je u iranskim teritorijalnim vodama zbog greške u navigaciji, objavila je u četvrtak američka vojska.

Američki ministar obrane Ash Carter kazao je da je ta informacija utvrđena u razgovoru s mornarima koji su u srijedu zrakoplovom prebačeni u američku vojnu bazu u Kataru nakon što ih je Iran pustio na slobodu, vrativši i dva čamca.

'Informacije koje su nam dali, uključujući one dostavljene preko njihovih zapovjednika, kažu da su slučajno zalutali u iranske vode zbog navigacijske greške', izjavio je Carter u intervjuu za televiziju FUSION.

Njegove izjave predstavljaju dosada najdetaljniji službeni američki opis incidenta koji je prouzročio zamjetnu nervozu neposredno uoči očekivane provedbe ključnog nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila.

Diplomati u Washingtonu i Teheranu nastojali su u nizu telefonskih razgovora brzo riješiti incident kako ne bi minirao sporazum.

Na kraju je Iran u srijedu pustio na slobodu američke mornare - devet muškaraca i jednu ženu - samo dan nakon što su zarobljeni.

Brzo rješenje incidenta u oštroj je suprotnosti s prethodnim slučajevima, u kojima su britanski vojnici zadržani znatno dulje u zarobljeništvu - u jednom slučaju gotovo dva tjedna, primjećuje Reuters.

Prema riječima američkog ministra obrane, mornari očito nisu radio-vezom izvijestili zapovjednike da su skrenuli s kursa a potom su naišli na Irance. 'Nisu odmah izvijestili o grešci u navigaciji - možda zato što su pokušavali dokučiti što se dogodilo u trenutku kada su naišli na iranske čamce i shvatili da su u iranskim teritorijalnim vodama', pojasnio je Carter u intervjuu vođenom u Miamiju.

Odbacio je nagađanja da su mornari bili u tajnoj misiji, ustvrdivši da su 'jednostavno prelazili s jednog mjesta na drugo'.

Unatoč njegovim riječima brojna pitanja ostaju bez odgovora, primjerice zašto su točno mornari skrenuli s kursa i kako to da nisu primijetili da su u opasnosti prije no što ih je Iran zarobio, ističe Reuters.