SANTORUMOV TRENUTAK

Američki konzervativci osuđeni na fanatika

14.03.2012 u 12:31

Bionic
Reading

Rick Santorum, bivši senator iz Pennsylvanije, pobijedio je u utorak na republikanskim predizborima u Alabami i Mississipiju za stranačku nominaciju za američke predsjedničke izbore, učvršćujući poziciju najizglednijeg protivnika aktualnom favoritu, bivšem guverneru Massachusettsa Mittu Romneyju

Uvjerljiva dvostruka pobjeda Santoruma u konzervativnim državama zaustavila je Romneyja u pohodu na američki jug, gdje je izgubio milijune dolara pokušavajući osigurao barem jednu neočekivanu pobjedu i time de facto okončati borbu za nominaciju mjesecima prije republikanske konvencije u kolovozu.

Iako je Mitt Romney, gostujući na CNN-u, ustvrdio da je Santorum došao do 'očajničkog kraja kampanje', utrka se sada fokusira na dvoboj Santorum – Romney. Newt Gingrich, bivše šef republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa, do jučer se nadao da će pobjedom u Alabami ili Mississippiju ostati u daljnjem natjecanju, no nakon poraza ne bi bilo iznenađenje da se sam povuče. Za republikansku nominaciju još uvijek se, bez ikakvih izgleda za pobjedu, bori i teksaški kongresnik Ron Paul

'Ponovno smo to učinili!' rekao je Santorum, slaveći pobjedu pred pristašama u Louisiani, koji će na republikanska birališta izaći 24. ožujka.

Za Santoruma, velika pobjeda na jugu – Gingrich je više od dva desetljeća bio zastupnik Georgije u Washingtonu – definitivan je argument za privlačenje američkih konzervativaca kojima on možda i nije bio prvi izbor, ali bi sada mogli zbiti redove u pokušaju da onemoguće pobjedu mrskog im Romneyja. Santorum, koji je najavio da će mu prvi potez nakon ulaska u Bijelu kuću biti zabrana abortusa, bliži im je srcu.

'Došlo je vrijeme da konzervativci ujedine snage', poručio je Santorum.

Bivši senator dosad se suzdržavao od otvorenih poziva Gingrichu da se povuče iz kampanje, no izvori bliski Santorumu kažu da će se njegova retorika nakon utorka zaoštriti.

Nakon posljednje pobjede, Santorum je najavio da će republikansku nominaciju osvojiti prije stranačke konvencije boreći se na svim frontovima, gdje god postoje republikanski delegati.

Njegovi savjetnici optimistični su oko pobjedničkih izgleda u Louisiani i Wisconsinu, gdje će se izbori održati 3. travnja. No prva stanica, iduće nedjelje, bit će Puerto Rico sa 23 republikanska delegata. I Romney i Santorum posjetit će otok u nadi da će se tamošnjom pobjedom približiti brojci od 1.144 delegata potrebnih za osvajanje republikanske nominacije.

Krajem tjedna, Santorum će otputovati u Illinois, gdje se na izborima 20. ožujka očekuje velika bitka i tijesan rezultat.