67 'za' i 28 'protiv'

Američki Kongres usvojio dvogodišnji proračun, slijedi ubrzano povećanje duga

01.08.2019 u 20:18

Bionic
Reading

Američki Senat u četvrtak je usvojio i poslao predsjedniku Donaldu Trumpu na potpis proračun za dvije godine koji predviđa povećanje potrošnje za obranu i niz drugih domaćih programa, što će značajno povećati državni dug koji brzo raste.

Glasujući sa 67 glasova "za" i 28 "protiv", Senat je zanemario zahtjeve nekih konzervativnih republikanaca koji podržavaju veća izdvajanja za vojsku i smanjenja poreza ali se protive povećanju sredstava za nevojne domaće programe.

Zastupnički dom koji kontroliraju demokrati prošli je tjedan usvojio prijedlog zakona o proračunu uz mlaku potporu republikanaca, premda je Trump vršio pritisak na Kongres da ga usvoji.

Proračun se odnosi na razdoblje do 30. rujna 2021. i predviđa dodatna izdvajanja za obranu i nevojne programe u iznosu od 2,75 bilijuna dolara. Vojni proračun će s već golemih 716 milijardi dolara ove godine skočiti na 738 milijardi 2020., odnosno na 740,5 milijardi 2021.

Uz to, zakonski limit do kojeg se ministarstvo financija može zadužiti bit će suspendiran barem do 31. srpnja 2021., čime se želi spriječiti mogućnost rasta duga do predsjedničkih izbora u studenom 2020.

Zakon "osigurava da se naša savezna vlada neće približiti nikakvoj dužničkoj krizi u predstojećim tjednima ili mjesecima", rekao je vođa senatske većine Mitch McConnell, republikanac, pozivajući da se prijedlog zakona hitno usvoji.

Ako ga Trump potpiše, kako se i očekuje, zakon će značajno povećati proračunski deficit za koji se očekuje da će porasti na bilijun dolara na godinu u kratkom roku.

  • +13
Donald Trump objavio kandidaturu za drugi mandat Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Orlando Sentinel/ABACA/PIXSELL

Trump je povećao vojne rashode u svakom proračunu od dolaska u Bijelu kuću 2017. nakon što je prethodnike optužio da su osiromašili vojsku.

Ne neki Trumpovi republikanci, koji načelno podupiru rast vojne potrošnje, kritiziraju njegovu posljedicu - napuhavanje proračunskog deficita kao fiskalno neodgovorno ponašanje.

Prošlog je tjedna Zastupnički dom, u kojemu demokrati imaju većinu, podržao Trumpov prijedlog proračuna jer osigurava sredstva za socijalne programe.