ANTIRECESIJSKE MJERE

Američki Kongres izglasao financijsku reformu

01.07.2010 u 08:06

Bionic
Reading

Predstavnički dom američkog Kongresa u srijedu je odobrio najsveobuhvatniju reformu financijskih propisa od Velike depresije 1930-ih, a posljednje izmjene zakonskog prijedloga ojačale su i potporu u Senatu, pa bi zakon mogao biti prihvaćen tijekom srpnja

Predstavnički dom je prihvatio zakon sa 237 glasova za i 192 protiv, strogo po stranačkoj podjeli, uz samo tri oporbena republikanca koja su glasovala za i 19 demokrata protiv, izvijestila je TV mreža CNBC.

Nepredviđene komplikacije spriječile su glasovanje u Senatu ovoga tjedna, pa Kongres neće ispuniti želju predsjednika Baracka Obame da zakon potpiše prije najvećeg blagdana SAD-a, Dana nezavisnosti, 4. srpnja.

Demokrati su u žučnoj raspravi optuživali republikance da štite Wall Street od strogih novih propisa, oblikovanih kako bi se spriječilo ponavljanje financijskih kriza, ali i budućih vladinih sanacija.

Republikanci su isticali da zakon opasno proširuje ovlasti vlade kojima se ograničava pristup kreditima za potrošače i poduzeća.

Zakon na 2.323 stranice temeljito mijenja financijski regulatorni sustav u SAD-u.

Uz nove ovlasti za rješavanja pitanja ogromnih tvrtki na rubu stečaja, zakon donosi nekoliko drugih većih promjena i niz manjih.

Njime se stvara ured unutar središnje banke - Federalnih rezervi (FED) za zaštitu potrošača na financijskom tržištu, nameću stroga pravila o složenim financijskim derivatima, osniva vijeće regulatora za nadzor financijskog sustava od velikih rizika i jamči dioničarima neobvezujuće glasovanje o naknadama upravi.