X-51A WAVERIDER

Američki hipersonični avion raspao se nad Pacifikom

16.08.2012 u 08:50

Bionic
Reading

Eksperimentalni zrakoplov X-51A WaveRider tijekom leta nad Pacifikom imao je problema s jednom od upravljačkih površina pa se raspao, objavilo je u srijedu američko ratno zrakoplovstvo

Problem sa jednim od krilaca za upravljanje uočen je 16 sekundi nakon što je aktiviran pomoćni motor koji je trebao ubrzati letjelicu, navodi se u priopćenju zrakoplovstva. Ostaci Waveridera pali su u Tihi ocean pokraj Point Mugua sjeverozapadno od Los Angelesa.

Boeing X-51 WaveRider) je pokusni zrakoplov koji bi trebao poslužiti u razvoju tehnologije za letove hipersoničnom brzinom, odnosno brzinom većom pet puta od brzine zvuka. Pratt & Whitney Rocketdyne proizveo je poseban motor za X-51A koji iskorištava brzinu letjelice za dodatnu kompresiju zraka.

Nakon odvajanja od bombardera B-52 koji je nosio pokusnu letjelicu, upaljen je potisni raketni motor kojim je X-51 trebao postići brzinu za pokretanje vlastitog "scramjet" (supersonic combustion ramjet) motora Konstruktori su se nadali da će X-51A tijekom pokusa letjeti pet minuta.

"Šteta što je problem sa podsustavom izazvao problem prije nego što smo aktivirali scramjet motor", rekao je Charlie Brink, voditelj programa za X-51A pri istraživačkom laboratoriju zrakoplovstva.

"Svi podaci pokazivali su da smo stvorili prave uvjete za paljenje motora i nadali smo se da ćemo postići očekivane rezultate testiranja", rekao je Brink.

Ovo je bio treći od četiri prototipa WaveRidera a predstavnici zrakoplovstva rekli su da još nije donesena odluka o tome hoće li i kada biti izveden novi pokusni let.