POSJET UKRAJINI

Američki državni odvjetnik obećao pomoć u procesuiranju ruskih ratnih zločinaca

21.06.2022 u 20:17

Bionic
Reading

Američki glavni državni odvjetnik Merrick Garland potvrdio je tijekom posjeta Ukrajini u utorak predanost Sjedinjenih Američkih Država identificiranju, uhićenju i procesuiranju onih koji su umiješani u ratne zločine počinjene tijekom ruske invazije na Ukrajinu

Garland se sastao s ukrajinskom državnom odvjetnicom Irinom Venediktovom blizu Lavova u Ukrajini te je najavio stvaranje tima za ratne zločine, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

"Sjedinjene Države šalju jasnu poruku - ne možete se sakriti. Mi i naši partneri koristit ćemo sve dostupne mogućnosti kako bismo osigurali da oni koji su odgovorni za ove zločine budu pozvani na odgovornost", rekao je Garland novinarima uoči sastanka.

Novostvoreni tim pomoći će Ukrajini u kaznenom progonu, prikupljanju dokaza o kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima, priopćilo je ministarstvo pravosuđa, dodajući da je glavni savjetnik tima dužnosnik ministarstva pravosuđa koji je svojedobno radio na pronalaženju nacističkih ratnih zločinaca.

"Amerika - i svijet - vidjeli su mnoge užasne slike i pročitali strašne izvještaje o brutalnosti i smrti koji su rezultat nepravedne invazije Rusije na Ukrajinu", rekao je Garland.

Tim će se također usredotočiti na potencijalne ratne zločine nad kojima Sjedinjene Američke Države imaju jurisdikciju, uključujući ubijanje i ranjavanje američkih novinara, navodi američko ministarstvo pravosuđa.

Ministarstvo pravosuđa ranije je oformilo grupu "KleptoCapture" zaduženu za zapljenu jahti i druge luksuzne imovine ruskih oligarha.

Prošlog tjedna, SAD je preuzeo superjahtu zaplijenjenu na Fidžiju mjesec dana ranije za koju se vjeruje da je u vlasništvu sankcioniranog ruskog oligarha Sulejmana Kerimova.