NAKON KUBE I KINE

Američki diplomati i špijuni u Beču pogođeni misterioznim i jezovitim 'sindromom Havana'

20.07.2021 u 09:26

Bionic
Reading

Sjedinjene Države 'energično istražuju' više od 20 slučajeva misterioznog zdravstvenog stanja poznatog kao 'sindrom Havana' među diplomatima i zaposlenicima svog veleposlanstva u Beču, priopćilo je američko ministarstvo vanjskih poslova, potvrđujući za Reuters da Austrija po tom pitanju surađuje s američkim vlastima. Navedeni sindrom pojavio se 2016. među djelatnicima američkog veleposlanstva u Havani, potom i u Kini, Kolumbiji, Kirgistanu i Uzbekistanu

Administracija predsjednika Joea Bidena istražuje novo žarište 'sindroma Havana' u veleposlanstvu u Beču, sa sličnim simptomima poput onih koji su pogodili diplomate i špijune u Havani 2016. i 2017. godine, kada je nekim djelatnicima trajno oštećen sluh. Simptomi u rangu glavobolje, javljanja čudnih zvukova, problema s vidom, vrtoglavice i onih koji karakteriziraju potres mozga pojavili su se kod američkih djelatnika u Austriji nakon Bidenove inauguracije u siječnju, a o njima je u petak prvi izvijestio magazin The New Yorker.

'U suradnji s našim partnerima iz američke vlade, energično istražujemo izvješća o mogućim neobjašnjenim zdravstvenim incidentima među zajednicom američkog veleposlanstva u Beču', poručio je State Department, dodajući da su svim zaposlenicima koji su prijavili takve incidente promptno pružene odgovarajuće skrb i njega.

Definitivan uzrok još uvijek nije identificiran, a novi slučajevi su pod nadzorom zdravstvenih timova State Departmenta, Pentagona i CIA-e, izvijestio je Associated Press (AP). Direktor CIA-e William Burns, navodi The New Yorker, osobno se posvetio istrazi ovog slučaja te u privatnim razgovorima ne koristi termin 'incidenti', već 'napadi'.

Stručnjaci sa Sveučilišta Pennsylvania proučavali su mozgove 40 pacijenata iz Havane te su dijagnosticirali određena oštećenja iako nije bilo nikakvih fizičkih tragova na lubanjama. 'Kao da su imali potres mozga bez potresa', rekao je jedan od znanstvenika za The New Yorker.

Neki američki dužnosnici vjeruju da su ozljede u spektru 'sindroma Havana' rezultat napada uređajima s usmjerenim mikrovalnim ili radijskim zračenjem iako ni nakon godina istraživanja nije utvrđeno što ili tko bi mogao biti iza toga. Po njihovu uvjerenju, iza svega stoje ruski vojni obavještajci koji usmjeravaju takve uređaje na Amerikance kako bi ukrali podatke iz njihovih računala i mobitela.

Krajem prošle godine američka Nacionalna akademija za znanost i inženjerstvo izvijestila je kako se čini da simptomi odgovaraju 'učincima energije usmjerene pulsirajuće radijske frekvencije', no to nije bilo definitivno objašnjenje. Mike Pompeo, šef diplomacije u mandatu predsjednika Donalda Trumpa, otkrio je da su 'značajna sredstva američke vlade' usmjerena u rješavanje tog misterija kojim je više od 40 državnih zaposlenika bilo pogođeno od 2016. do 2018., a State Department je 2018. otkrio da je zbog sličnih simptoma vratio pojedine diplomate iz kineskog grada Guangzhoua.

Pojedini zaposlenici pogođeni 'sindromom Havana' mjesecima su bili na bolovanju, a neki su izvijestili da su prije naglog izbijanja simptoma čuli glasnu buku. Simptome su prijavili i djelatnici u Washingtonu, uključujući takav incident iz studenog prošle godine u blizini Bijele kuće. Pojavilo se i uvjerenje da bi rastući broj slučajeva mogao biti povezan s masovnom histerijom, kada se osobe po saznanju o simptomima drugih i same počinju osjećati loše.

AP podsjeća da je Beč već stoljećima sjedište diplomacije i špijunaže, a bio je i sjecište obavještajnih aktivnosti u razdoblju Hladnog rata. Austrijska prijestolnica trenutno je lokacija neslužbenih dogovora između Irana i SAD-a oko spašavanja nuklearnog sporazuma dogovorenog u tom gradu još 2015. godine.