SKANDAL U L.A.-U

Američki biskup odstupio ima dvoje djece

04.01.2012 u 19:30

Bionic
Reading

Pomoćni rimokatolički biskup u Los Angelesu povukao se iz službe jer ima tajnu obitelj s dvoje djece tinejdžera, službeno je objavljeno

Vatikan je u srijedu objavio da je papa Benedikt XVI. prihvatio ostavku na svećeničku dužnost biskupa Gabina Zavale iz biskupije koja je ionako potresena seksualnim skandalima. Kratko vatikansko priopćenje ne objašnjava razloge Zavalina odlaska, samo se kaže kako ga je Papa prihvatio u skladu s kanonskom normom koja traži da ode onaj biskup koji je bolestan ili na koji drugi način neprikladan za tu dužnost.

No Zavalin nadređeni nadbiskup Los Angelesa Jose Gomez pripremio je pismo u kojemu vjernicima objašnjava okolnosti Zavalina odlaska s dužnosti pomoćnoga biskupa u kalifornijskoj regiji San Gabrielu.

U pismu se kaže kako ga je 60-godišnji Zavala početkom prosinca obavijestio da je otac dvoje tinejdžera koji s majkom žive u drugoj saveznoj državi.

'Biskup Zavala rekao mi je da je predao ostavku Svetomu Ocu u Rimu i da je ona prihvaćena', kaže se u Gomezovu pismu. 'Nadbiskupija je uspostavila vezu s majkom i djecom kako bi im pružila duhovnu i novčanu pomoć u troškovima školovanja. Identitet te obitelji nije javno objavljen, a ja želim poštovati njihovo pravo na privatnost', kaže se u pismu.