Ultrapopularni BIVŠI BANKAR I ministar

Tko je Emmanuel Macron, čovjek kojem se smiješi fotelja predsjednika Francuske?

23.04.2017 u 21:36

Bionic
Reading

Emmanuel Macron, 39-godišnji bivši bankar iz Amiensa, ako je vjerovati podršci koju dobiva nakon prvog kruga izbora, vrlo lako bi za dva tjedna mogao postati novi predsjednik Francuske. Macron je proizvod francuske elite koji se u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora plasirao zato jer joj se usprotivio

Dijete profesora neurologije i liječnice opće prakse školovan je u elitnim licejima da bi potom završio filozofiju i javne poslove na isto tako elitnoj Nacionalnoj školi za upravu u kojoj se školuju budući državni dužnosnici poput šest bivših francuskih premijera i tri predsjednika; Giscard d'Estaing, Jacques Chirac i Francois Hollande.

Očekivano, nakon završenog fakulteta kojeg zapošljava se u ministarstvu gospodarstva i financija koje napušta kako bi kao investicijski bankar radio u Rothschild & Cie banci gdje radi na sklapanju ugovora između Nestlea i Pfizera, što ga je učinilo milijunašem.

Ubrzo shvaća kako se vidi u politici, napušta unosan posao u banci te se uključuje u rad Socijalističke stranke. Njegov potencijal ubrzo uviđa i predsjednik Francois Hollande koji ga poziva u svoj ured u Elizejsku palaču kao savjetnika. Macronove sposobnosti privukle su i premijera Manuela Vallsa koji ga 2014. imenuje ministrom gospodarstva, industrije i digitalnog sektora gdje pokušava nametnuti reforme koje bi pogodovale biznisu, no one nisu naišle na plodno tlo.

Kao zagovornik štednje i smanjenja javne potrošnje kako bi se uz porezno rasterećenje tvrtki pokrenuo rast zapošljavanje i novih gospodarskih trendova, Macron kojeg su posprdno nazivali Rotschildovim bankarom, ne uspijeva se nametnuti pa početkom prošle godine izlazi iz vlade i najavljuje osnivanje pokreta En Marche. U studenome najavljuje i predsjedničku kandidaturu koju iz dana u dan podržava sve više Francuza.

Do neočekivane popularnosti dolazi pozivanjem na 'demokratsku revoluciju' koja će otkočiti Francusku, opisujući samog sebe kao jedinog predvodnika proeuropske politike u zemlji koja sve više naginje ekstremnoj desnici i populizmu. No, kritičari mu zamjeraju kako uopće nema konkretni plan gospodarskih i fiskalnih mjera.

  • +10
Emmanuel Macron Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stephane Mahe

Škrt po pitanju javnog iznošenja mjera koje bi trebale učiniti Francusku ponovno velikom, Macron tek naglašava kako je nužno promijeniti francuski poslijeratni gospodarski model, koji je, kako je nedavno izjavio, 'stvorio duboke nejednakosti davanjem prednosti starosjediocima, a sve druge je ostavio po strani'.

Obzirom na sve veću popularnost, Macrona po strani ne ostavljaju mediji, osobito tabloidi koji se bave njegovim brakom sa svojom 24 godine starijom srednjoškolskom nastavnicom Brigitte Trogneux koju je upoznao u elitnoj školi u rodnom Amiensu. Njegovi roditelji su vezu s nastavnicom u nekoliko navrata bezuspješno pokušavali prekinuti, no Macron je ostao odlučan te je naposljetku oženio srednjoškolsku ljubav koja je u brak donijela i troje djece iz prošlog braka.      

Ako pobijedi na izborima taj će 39-godišnjak, široj javnosti potpuno nepoznat do prije tri godine, postati najmlađi šef francuske države od Napoleona.

Drugi krug izbora održat će se za dva tjedna, 7. svibnja.