EKSPLOZIJA ASTEROIDA

Amater snimio siloviti udar u Jupiter!

31.03.2016 u 15:55

Bionic
Reading

Austrijski astronom amater Gerrit Kernbauer snimio je 17. ožujka u 18:33 h rijedak spektakl na večernjem nebu – siloviti udar asteroida u Jupiter.

Bljesak na površini plinovitog planeta nije uočio odmah, otkrio ga je tek danima kasnije pregledavajući snimljene materijale.

Zanimljivo je da se udar odlično vidi iako je Jupiter od Zemlje udaljen oko 588 milijuna kilometara, te unatoč tome što je video zapis napravljen pomoću amaterske kamere i omanjeg amaterskog teleskopa Skywatcher 200/1000.

Snimka je dokaz da za uživanje u silovitim svemirskim zbivanjima nije neophodno ni veliko znanje niti puno novaca (navedeni teleskop u Hrvatskoj se u trgovinama može nabaviti po cijeni od oko 5.000 kuna zajedno s kvalitetnim stalkom).

Udar asteroida potvrdila je snimka drugog amatera iz Irske, ali i američka svemirska agencija NASA.

'Da, izgleda kao udar asteroida u Jupiter', rekao je za Vox Paul Chodas iz NASA-inog Centra za istraživanje objekata bliskih Zemlji (NEO).

Na temelju činjenice da promatrači na površini Jupitera nisu vidjeli nikakve trajnije ožiljke, Chodas vjeruje da asteroid nije bio mnogo veći od onoga koji je eksplodirao iznad Sibira 2013. Slavni meteor iz Čeljabinska imao je promjer oko 20 metara, a težio je oko 13.000 tona, nešto više od Eiffelova tornja. Eksplodirao je energijom 20-ak puta većom od atomske bombe bačene na Hiroshimu.

Jupiter kao svemirsku usisavač

Chodas kaže da je snimka udara asteroida zanimljiva jer se tijela takvih dimenzija na tolikim udaljenostima jednostavno ne mogu vidjeti osim ako udare u neki planet. Jupiter se nalazi na vanjskoj granici tzv. asteroidnog pojasa, područja u kojem je smještena većina asteroida u Sunčevom sustavu. Njegovu unutrašnju granicu iscrtava putanja Marsa. Zbog takvog položaja pojasa, i Jupiterove goleme gravitacije, asteroidi i kometi udaraju u plinovitog diva svakih nekoliko dana. Na temelju broja događaja znanstvenici mogu lakše procijeniti broj malenih, teleskopima nevidljivih NEO-a kao i vjerojatnost njihova udara u Zemlju. Na sreću, Jupiter djeluje kao veliki usisavač koji skuplja većinu udara i štiti unutrašnji dio Sunčeva sustava od ozbiljnijeg bombardiranja. Znanstvenici procjenjuju da u Jupiter udari od dvije do osam tisuća puta više asteroida nego u naš planet.