NEREDI SE ŠIRE

Alžiru ponestaje žita

18.01.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Alžirska državna agencija za žito u zadnja je dva mjeseca kupila oko milijun tona pšenice ne bi li u slučaju nereda izbjegla nestašice, rekao je izvor iz ministarstva poljoprivrede

Direktor agencije OAIC Nuredin Kahel odbio je komentirati taj podatak, ali izvor u ministarstvu kaže kako su tri glavna razloga za odluku o kupnji velikih količina u tako kratku vremenu.

'Jedan je što želimo biti sigurni da imamo dovoljno pšenice u slučaju nereda', rekao je taj izvor koji je želio ostati anoniman.

Početkom mjeseca u nekoliko alžirskih gradova, pa i u prijestolnici, izbili su neredi zbog rasta cijena hrane. Dvije su osobe poginule, a stotine ranjene u sukobima prosvjednika i policije. Da bi se stanje smirilo, Alžir je odlučio smanjiti cijene hrane i za 18 posto povećati količinu pšenice koju svaki mjesec dostavlja lokalnom tržištu.

'To je drugi razlog alžirske odluke da kupi velike količine pšenice', rekao je taj izvor. 'Treći je taj što moramo pokriti razdoblje između ožujka i lipnja, jer će tek u kolovozu biti na raspolaganju urod iduće žetve', dodao je.

Alžir je peti na svijetu po uvozu žitarica, a 2008. je pokrenuo plan smanjenja ovisnosti o uvozu.