SIGURNOSNA PRIJETNJA

Alžirci iz Guantanama vraćeni u BiH

17.12.2008 u 10:00

Bionic
Reading

Trojica državljana Bosne i Hercegovine podrijetlom iz Alžira koji su u utorak prebačeni u Sarajevo iz zatvora Guantanamo na Kubi i dalje predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti te će biti pod stalnim policijskim nadzorom

Prema pisanju "Dnevnog avaza", Ministarstvo sigurnosti BiH je i prije povratka ove trojice u zemlju zaključilo kako su oni opasni po nacionalne interese. Ovlaštenim policijskim agencijama u BiH stoga je dana zadaća nadziranja njihova kretanja.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović potvrdio je kako je deportacija obavljena u dogovoru između američkih i bosanskohercegovačkih vlasti.

"BiH je ovime ispunila obvezu prema svojim državljanima", kazao je Sadović no također je dodao kako je "osobno zadovoljan što su se trojica nakon dugogodišnjih patnji vratili svojoj djeci".

Ait Idr Mustafa, Mohamed Nechle i Boudela Hajj u američkom vojnom zatvoru u bazi Gaunatanamo proveli su gotovo sedam godina nakon što su uhićeni u BiH pod sumnjom da su zajedno s još trojicom suradnika 2001. godine pripremali napade na veleposlanstva Sjedinjenih Država i Velike Britanije u Sarajevu.

Također ih se teretilo da su se spremali putovati u Afganistan kako bi se tamo borili na strani talibana.

Svi oni prije toga su godinama živjeli u BiH gdje su stigli tijekom rata u toj zemlji a gotovo svi su tamo zasnovali i obitelji. Petorica su dobila državljanstvo BiH.

Takozvana "Alžirska šestorka" uhićena je na temelju podataka koje su prikupile inozemne obavještajne službe a temeljili su se uglavnom na presretnutim telefonskim razgovorima. Vlasti BiH uhitile su ih 2001. godine no lokalni sud je ocijenio kako nema čvrstih dokaza za podizanje optužnice.

Kada je već pripremano njihovo puštanje na slobodu, vlasti SAD zatražile su njihovo izručenje i oni su u siječnju 2002. godine predani američkim vojnicima iz sastava tadašnjeg SFOR-a koji su potom organizirali njihovo prebacivanje u zatvor na Kubi.

Izručenje su tada pratili siloviti prosvjedi radikalnih islamista koji su blokirali sarajevski zatvor i otvoreno se sukobljavali s policijom.

"Bio sam skoro sedam godina na kraju svijeta, na najgorem mjestu na svijetu", kazao je po povratku u Sarajevo Ait Idr Mustafa. On je za "Avaz" ponovo ustvrdio kako je potpuno nevin te da nije učinio ništa od onoga za što ga se sumnjičilo.

Trojica od šestorice "Alžiraca" oslobođena su iz Guantanama na temelju odluke američkog suda da se ne mogu svrstati u kategoriju neprijateljskih boraca.

U Guantanamu je zatočeno ukupno oko 250 osoba a za njih 60 je odlučeno da mogu biti pušteni odnosno vraćeni u zemlje iz kojih potječu.

Za sada nije sigurno što će biti s Lakhdarom Boumedienom, Saberom Lakhmarom i Belkacemom Bensayahom, preostalom trojicom iz "Alžirske skupine" koji nemaju ili su u međuvremenu revizijom ostali bez državljanstva BiH.

Američki odvjetnik Robert Kircsh koji ih zastupa ustvrdio je kako su oni, bez obzira na pitanje državljanstva, i dalje odgovornost vlasti BiH. Nađa Dizdarević, supruga Boudele Hajja, najavila je kako će se nastaviti borba da se i ta trojica vrate u BiH.

Povratak članova "Alžirske skupine" u BiH ponovo je potaknuo unutarnje političke obračune u BiH.

Dio medija poput "Avaza" odmah je pokrenuo kampanju protiv predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije koji je u vrijeme izručenja ove šestorice bio ministar vanjskih poslova BiH. List sugerira kako bi se on zbog nezakonita izručenja lako mogao suočiti s podizanjem optužnice.

Utjecajni dopredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je kako se mora utvrditi tko je odgovoran za izručenje šestorice Alžiraca no također se založio da im se isplati odgovarajuća novčana odšteta.

"Njihovo oslobađanje je posebno dobro za BiH jer se njime potvrđuje da ovdje nema terorističkih ćelija. Stoti put se potvrđuje da nema 'bijele Al-Qaede'", izjavio je Izetbegović.